lauantai 5. syyskuuta 2020

Jared Cade: Agatha Christie katoaa

Alkuteos: Agatha Christie And the Eleven Missing Days (1998)
Kääntäjä: Kimmo Paukku
Ilmestymisaika: 2006 (ko.painos)
Sivumäärä: 299
Kustantaja: Ajatus kirjat
ISBN: 951-20-7166-5
Muoto: Sid.
Peukku: q^^

*”Kadonnut kotiaan Stylesista Berkshiren Sunningdalesta, rouva Agatha Christie, ikä 35, pituus 166, singlattu punertava tukka, vaalea iho, normaali vartalo.
Surreyn poliisi 5. Joulukuuta 1926”

Maailman tunnetuimman ja rakastetuimman dekkaristin elämäkerta Agatha Christie katoaa selvittää ensimmäistä kertaa, mitä tapahtui niinä kohtalokkaina 11 päivänä, jolloin Christie katosi. Kohtuullisen tuntemattomasta rikoskirjailijasta tuli tuolloin hetkesä etusivun julkkis Britanniassa. Petollista aviomiestä epäiltiin jopa kirjailijan murhasta. Lopulta Christie löytyi täysissä voimissaan ylellisestä kylpylähotellista.

Vaikka episodi teki Christiestä kuuluisan ja hänen kirjoistaan myyntimenestyksiä, katoamista edeltäneet tapahtumat ja myöhempi julkisuusmyllytys jättivät kirjailijaan parantumattomat haavat. Hän vaikeni katoamisestaan vedoten muistinmenetykseen. Edes postuumisti julkaistu Christien omaelämäkerta ei paljasta sanaakaan noista 11 päivästä.

Jared Cade antaa katoamiselle ensi kertaa selityksen ja kuvaa samalla kirjailijan elämän ja uran kehdosta hautaan.*



Dame Christien lapsuudesta ja nuoruudesta tässä kirjassa puhutaan todella vähän. Suurin paino on ehdottomasti Christien katoamisella ja sen vaikutuksilla hänen koko elämäänsä silloin ja sen jälkeen. Kirjailijan elämää on kuvattu rauhallisesti ja selkeään sävyyn, joten siitä saa hyvän kuvan. Hänen teoksiinsa on viitattu mukavasti ja mukana on kivasti pientä nippelitietoa esimerkiksi siitä, mistä idea on saanut alkunsa tai kenelle tarina on omistettu.

Selkeä ja helppotajuinen elämäkerta yhdestä maailman rakastetuimmista ja suosituimmista kirjailijoista. Faneille ehdottomasti tutustumisen arvoinen teos ja muillekin mielenkiintoinen kuriositeetti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti