torstai 10. syyskuuta 2020

Maria Turtschaninoff: Arra

Alkuteos: Arra (2008)
Kääntäjä: Marja Kyrö
Lukija: Anni Kajos
Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)
Kesto: 7h 51min
Kustantaja: Tammi
ISBN: 9789520407537
Muoto: e-äänikirja (BookBeat)
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2020: 48. Kaksi kirjaa, joilla on hyvin samankaltaiset nimet (48/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 6, 9, 30, 33, 38, 39 ja 41
Lukulistalta: 91

*Uljaan fantasiaromaanin sadunhohteinen maailma lumoaa niin seikkailun- kuin romantiikannälkäisetkin lukijat.

Arra, suuren perheen kuopus, kasvaa Simoran kylässä mykkänä ja vieroksuttuna. Koska ihmiset eivät huomaa häntä, elää Arra luonnossa ja luontoa varten. Kun tytön kotitalo tuhoutuu tulipalossa, hän ajautuu suureen Lagoran kaupunkiin. Siellä hän alkaa kutoa ainutlaatuisia kuvakudoksia, jotka herättävät myös maan prinssin, Surandon, huomion. Kun prinssi lähtee sotaan ja joutuu vangiksi, uskaltaa vain hento Arra lähteä pelastusretkelle.

Arra on huikea seikkailufantasia, jossa myös sadun ainekset elävät vahvoina. Kirjan maailma muistuttaa keskiaikaista yhteiskuntaa, mutta on täysin omaperäinen tausta tarinalle, joka kietoo lukijan pauloihinsa. Finlandia Junior -palkintoraadin perusteluista: Arra on runollisen kaunis ja fantastinen kokonaistaideteos, joka kutoo lukijansa kiehtovaan kudokseen. Tarina on mukaansatempaava, siinä kertojaperinne elää vahvana.

Maria Turtschaninoff on koulutukseltaan filosofian maisteri. Arra on hänen toinen julkaistu teoksensa.*



Arra on kaunis tarina nuoresta tytöstä, tämän rakkaudesta ja elämästä, joka ei ollut aivan helppoa. Pieni tyttö kasvaa kurjissa oloissa, mutta hänellä on mystinen lahja kuulla elementtien lauluja. Ja hän osaa laulaa ne, ja niiden avulla hallita maata, ilmaa, vettä ja tuulta. Mutta hän osaa myös kutoa. Näitä lahjoja eivät muut tunnu ymmärtävän, kuten eivät tyttöä joka ei aluksi osaa ollenkaan puhua…

Kirjan nimihenkilö on herkkä ja puhdassydäminen maailmassa, jossa on paljon ahneutta, kateutta ja sotaa. Onneksi toki myös hyvyyttä ja rakkautta. Arraa ei kohdella hyvin, koska hän on erilainen. Häntä käytetään hyväksi ja häntä vähätellään. Hän kuitenkin selviytyy omassa sisäisessä maailmassaan ja onnistuu lopulta löytämään myös ihmisiä, jotka todella näkevät hänet, eivät hänen “puutteitaan”.

Helposti lähestyttävä tarina, joka leviää moneen suuntaan. Kirjassa on sekä jännitystä, että romantiikkaa. Uskon tämän löytävän lukijansa niin nuoremmissa kuin vanhemmissakin lukijoissa.

Lukijana Kyrö on tunteikas. Hän eläytyy tekstiin ja herättää sen henkiin. Hänen äänensä on melko pehmeä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti