tiistai 1. syyskuuta 2020

Esa Mäkinen: Totuuskuutio

Alkuteos: Totuuskuutio (2015)
Ilmestymisaika: 2015 (ko.painos)
Sivumäärä: 188
Kustantaja: Otava
ISBN: 9789511287032
Muoto: e-kirja (BookBeat)
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2020: 45. Esikoiskirja (45/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 7, 9, 28, 35, 45 ja 46
Lukulistalta: 88

*Kuka päättää, mitä sinusta tiedetään? Tunnetun journalistin esikoisromaani on hyytävän ajankohtainen trilleri tulevaisuuden Suomesta, missä tieto, valta ja raha ovat yhtä.

Tero Lilja työskentelee jättikonserni Celsiuksella täsmäyttäjänä: hän oikoo internetin sisältöä maksavien asiakkaiden edun mukaiseksi. Jos suuryrityksen tekemästä virheestä alkaa liikkua tietoa, Celsiuksen pojat vaihtavat tilalle jotakin harmitonta. Kunnes Liljan perhettä kohtaa tragedia, jota Celsius kiirehtii mitätöimään.

Tero käy vastaiskuun ja joutuu ensi kertaa tekemisiin yhteiskunnan marginaaliin ajettujen toisinajattelijoiden kanssa. Mutta voiko Celsiusta uhmata?*



Kirjasta huomaa hyvin kirjailijan toimittajataustan. Teksti on napakkaa ja asiapitoista. Turhia ei maalailla maisemia vaan pysytään tiukasti asiassa. Se toimii. Tarina nappaa paikoitellen hyvin mukaansa ja etenee sujuvasti. Joitakin “hyppyjä” on, mikä saa paikoitellen epäilemään joidenkin tapahtumien todenperäisyyttä. Etenkin, kun kirjassa eletään maailmassa, jossa jokaisella on oikeus tulla unohdetuksi ja henkilöillä on mahdollisuus se toteuttaa…

Mäkinen on luonut uskottavan tulevaisuuden Helsingin, jossa turvallisuus on tärkeää. Samaten kuin omassa “hiilikiintiössä” pysyminen. Luontoa koetetaan pelastaa näillä hiilikiintiöillä ja rahallahan tietenkin saa vaikka millaisia etuoikeuksia. Köyhiä taasen kyykytetään entistäkin enemmän. Ei ole ruusuinen tulevaisuus.

Tero Lilja on sankarina ehkä aavistuksen ponneton. Hänellä on omat ideansa ja ideaalinsa, keinoja toteuttaa ne, mutta… Kuten yleensä, häntäkin asiat alkavat häiritä oikeastaan vasta sitten kun pilkka osuu omaan nilkkaan. Näissä paikoissa kirjan juoni on vähän turhankin suoraviivainen ja helpon oloinen. Jännittäväksi lukemista tekee myös isokenkäisten sähköpostien vaihto.

Nopea, näppärä ja paikoitellen jopa hivenen pelottava.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti