keskiviikko 23. syyskuuta 2020

Märta Tikkanen: Vuosisadan rakkaustarina

Alkuteos: Vuosisadan rakkaustarina (1978)
Lukija: Sara Paavolainen
Ilmestymisaika: 2018 (ko.painos)
Kesto: 1h 52min
Kustantaja: Tammi
ISBN: 9789520403911
Muoto: e-äänikirja (BookBeat)
Peukku: q^^
Lukulistalta: 96

*Märta Tikkasen Vuosisadan rakkaustarina on moderni klassikko, kuohuttava ja riipaiseva kertomus avioliiton myrskyistä ja suvannoista sekä kahden kirjailijan monimuotoisesta ja intensiivisestä suhteesta. Se on puhemuotoinen tarina perheestä, sukupuolten sodasta, miehen alkoholismista sekä naisen lämmöstä ja kestävyydestä. Siinä vuorottelevat kiihkeästi ja erottamattomasti viha ja rakkaus, toivo ja epätoivo sekä kapina ja lannistuminen. Se on myös vastareaktio aviopuoliso Henrik Tikkasen maineikkaaseen omaelämäkerralliseen romaaniin Mariankatu 26.

Vuonna 1978 ensimmäisen kerran julkaistu Vuosisadan rakkaustarina on ajaton ja uraa uurtava klassikko, joka saa yhä uusia tulkintoja teatteriesityksinä ja runoiltoina. Teosta on myyty suomeksi jo 35 000 kappaletta. Äänikirjan lukee oivaltavasti näyttelijä Sara Paavolainen.*




Tarina muodostuu lyhyistä pätkistä, pienistä kertomuksista jotka käsittelevät milloin mitäkin aihetta: rakkautta, alkoholismia, lapsia… Ne ovat lyhyitä ja napakoita. Niissä pysytään tiukasti asiassa, mikä tekee joistakin raskaimpia aiheita käsittelevistä vieläkin raskaampia. Ei mitään maailman kevyintä tai helpointa tekstiä. Melkoisen nopea lukuinen tai nopeasti kuunneltava jos vain oma pää kestää.

Äänikirjana kappaleiden/lukujen vaihto oli ehkä aavistuksen hankala välillä huomata. Lukijana Paavolainen oli kuunneltava. Hän eläytyi tekstiin mukavasti ja antoi sille lisäväriä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti