lauantai 11. syyskuuta 2021

JP Koskinen: Hukkuva maa

 

Alkuteos: Hukkuva maa (2020)

Lukija: Markus-Ilkka Uolevi

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kesto: 6h 8min

Kustantaja: Otava

ISBN: 9789511366799

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

*Romaani kiihtyvän ilmastonmuutoksen maailmasta ja perheestä, jonka vauraus ja suvun salaisuudet ajoivat erilleen.

Vaaterin teollisuussuvun patriarkka Jukka Vaateri on ollut kadoksissa yli viisi vuotta. Perheyhtiötä johtava tytär Sandra haluaa julistaa isänsä kuolleeksi käytännön syistä. Katoamista alkaa selvittää perheen esikoinen Niklas, ilmastotutkimuksen asiantuntija, jonka isä on ohittanut perheyrityksen sukupolvenvaihdoksessa.

Kaksinkertaisen Finlandia-ehdokkaan trillerimäisesti etenevä romaani muistojen pettävyydestä on hätkähdyttävä lukukokemus.*




Hukkuva maa on romaani, joka lähtee käyntiin hitaasti ja paljastaa asioita kuin sipuli. Vähitellen Niklaksen tutkimuksien edetessä lukijalle/kuuntelijalle paljastuu uusia ja taas uusia asioita menneistä tapahtumista. Monet näistä pääsevät yllättämään, sillä lukijalle/kuuntelijalle ei anneta alussa aivan kaikkia kortteja käteen…

Kirja pureutuu hyvin muistiin ja perheen sisäisiin suhteisiin. Saman asian ihminen voi muistaa toisin kuin joku toinen. Entä miten helppoa onkaan saada joku muistamaan epämääräinen asia jotenkin toisin? Mitä perhe on valmis tekemään toistensa vuoksi?

Juoni on mielenkiintoinen, mutta jokin kirjan rakenteessa häiritsi minua. Ehkä Hukkuva maa on kirja, joka toimisi paremmin luettuna kuin kuunneltuna. Se vaatii sen verran enemmän keskittymistä. Lukijassa (Uolevi) ei ole valittamista. Hän lukee hyvin ja hänen äänensä sopii tarinaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti