torstai 30. syyskuuta 2021

Leigh Bardugo: Varjo ja riipus

 

Alkuteos: Shadow and Bone (2012)

Kääntäjä: Jussi Korhonen

Lukija: Anna-Riikka Rajanen

Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)

Kesto: 9h 52min

Kustantaja: Aula & Co

ISBN: 9789523640221

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Sarjamerkintä: Grishaversumi #1

Peukku: q^^

*Alina Starkov on teini-ikäinen orpotyttö ja rivisotilas, joka tietää ettei välttämättä selviä hengissä ensimmäisestä vaelluksestaan Sysikuilun halki. Sysikuilu on yliluonnollisen pimeä ja synkkä alue, joka kuhisee ihmislihaa syöviä hirviöitä. Se katkaisee ravkalaisten pääsyn merelle, ja retkikunnat ylittävät alueen säännöllisesti kuljettaakseen meritse tulevia tarvikkeita. Kun Alinan rykmentti joutuu raivoisan hyökkäyksen kohteeksi, hänen uinuneet voimansa heräävät eloon.

Tieto Alinan poikkeuksellisesta kyvystä leviää ja hänet pestataan grishojen eliittisotajoukkoihin. Joukkojen pahamaineinen mutta lumoava johtaja Varjo uskoo, että Alinan voima riittää tuhoamaan Sysikuilun ja yhdistämään sodan rikki repimän valtakunnan, mutta vain Alina pystyy hallitsemaan kesyttämätöntä kykyään. Kun menneisyyden salaisuudet alkavat paljastua, Alina ymmärtää, että ne voivat tuhota paitsi hänen kotimaansa myös kaiken mitä hän rakastaa.

Leigh Bardugo on yhdysvaltalainen nuortenkirjailija, jonka teoksia on myyty yli kolme miljoonaa kappaletta. Jerusalemissa syntynyt kirjailija asuu Los Angelesissa Kaliforniassa. Grishaversumi-trilogiaan perustuva Netflix-sarjaa aletaan esittää 2020 tammikuussa.*



Olen hieman kahden vaiheilla Varjo ja riipus -teoksen suhteen. Toisaalta sen maailma on kiinnostava ja siihen haluaisi tutustua lisää, toisaalta osa sen henkilöhahmoista jää liian pinnallisiksi ja osa juonenkäänteistä on “vain niin nähty”.

Kirjan maailma on rakennettu hyvin. Taustalta on havaittavissa inspiraatiota todellisesta maailmasta. Mukavasti omia sanoja ja kivasti kulttuurista vaihtelua. Maailmasta haluaisi mieluusti oppia lisää! Toivottavasti siihen tarjoutuu mahdollisuus trilogian seuraavissa kirjoissa.

Henkilöhahmot taas… Noh, heissä on vaihtelua. Osa on mielenkiintoisia, osa ei niinkään. Ja kuten olettaa saattaa, lähes kaikki ovat joko uskomattoman kauniita/komeita tai erittäin lahjakkaita. Varsin usein molempia. Ja ainakin joka toinen on palavasti rakastunut johon kuhun toiseen joko avoimesti tai salaa. Joten luvassa on näitä “rakkaushuoliakin” kaiken muun lisäksi.

Juoni ja tapahtumat ovat jännittävä kokonaisuus. Paikoitellen on sitä perinteistä “rääsyistä rikkauksiin” juttua. Mutta mukana on muutamakin kiva ylläri ja käänne, jotka saavat lukijan/kuuntelijan helposti positiiviselle kannalle. Kirjasta olisi helposti saanut pidemmänkin syventämällä henkilöiden ajatuksia ja joitain tapahtumia enemmän. Tässä muodossaan kirja toimii kuitenkin erinomaisesti. Se on vauhdikas ja jännittävä ja sitä lähes harppoo eteenpäin. On vain saatava tietää enemmän ja nopeammin. Kirja päättyy mukavan jännittävään paikkaan, joten jatkoa odottaa.

Ison plussan itse annan Rajaselle lukijan suorituksesta. Hän lukee loistavasti ja eloisasti ja sai minut innostumaan tarinasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti