sunnuntai 12. syyskuuta 2021

Lotta-Liisa Joelsson: Nailpolish.avi

 

Alkuteos: Nailpolish.avi (2020)

Lukija: Anssi Niemi

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kesto: 4h 44min

Kustantaja: Otava

ISBN: 9789511376880

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

*Netissä leviää levottomuutta herättävä video, jolla nuori tyttö lakkaa kynsiään. Paljon tietokoneiden parissa aikaa viettävä Patrik tulee ladanneeksi videon koneelleen ja huomaa, että siitä ei niin vain päästäkään eroon. Samaan aikaan Patrikin elämänkumppani Johan perii tädiltään talon syrjäseudulta ja pariskunta päättää jättää kaupungin taakseen. Vähitellen Patrik uppoutuu yhä syvemmälle videon taustojen selvittämiseen tor-verkon foorumeilla, ja uudessa kotipaikassakin hän näkee pahaenteisiä olentoja…

Nailpolish.avi on hypnoottisen hyytävää teknologiakauhua, joka etenee kuin näennäisesti looginen painajaisuni. Romaani sai kunniamaininnan Kariston suuressa kauhuromaanikilpailussa keväällä 2019.*




Minuun Nailpolish.avin kauhu ei purrut. Osasyynä saattoi olla kirjan kieli. Alussa se nimittäin oli melko “huomiohakuista” ja rivoa. Sitten kieli muuttui pehmeämmäksi, mutta jatkoi rumien sanojen käyttöä satunnaisesti. Muuten sana tuntuu olevan hallussa, ei sen enempää valittamista siitä.

Kirjan tapahtumat etenevät hitaasti. Siinä on paitsi kauhua, niin myös pieniä dekkarimaisia piirteitä Patrikin ja Johanin alkaessa selvittelemään asioita. Osa syistä ja seurauksista paljastuu vasta melko myöhään ja jos ne olisi tiennyt aiemmin, olisin suhtautunut henkilöhahmoihin ja tapahtumiin erilailla. Nyt esimerkiksi se, että Patrik puhuu aina vain “koirasta” viitatessaan lemmikkiinsä, tuntuu kummalta. Etenkin kun mies mainostaa koiran olevan hänelle “kaikki kaikessa”.

Kokonaisuus on ihan mielenkiintoinen. Se on rohkea ja tarjoaa kyllä mukavan haastajan kauhun genren pariin. Niemi tulkitsee tekstin hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti