lauantai 31. elokuuta 2019

Isaac Asimov: Säätiö

Alkuteos: Foundation (1951)
Kääntäjä: Tuulikki Lahti
Ilmestymisaika: 2009 (ko.painos)
Sivumäärä: 336
Kustantaja: WSOY
ISBN: 978-951-0-35984-6
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: Säätiö #1
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 16, 18, 28, 35 ja 50
Lukulistalta: 41


*Trantorin keisarikunta, 12 000 vuoden ikäisen Imperiumin hallintokeskus ja ihmisrodun ydin, on rappeutunut jo vuosisatojen ajan. Psykohistorioitsija Hari Seldonin ennustuksen mukaan Trantor tulee tuhoutumaan täydellisesti seuraavien viidensadan vuoden kuluessa, mitä seuraa kymmeniätuhansia vuosia kestävä hajaannuksen pimeä aikakausi. Seldonilla on kuitenkin valmis projekti, jolla kärsimyksen aika voidaan lyhentää tuhanteen vuoteen. Hän perustaa Linnunradan äärimmäiselle laidalle Säätiön, jonka tarkoituksena on vaalia tietämyksen liekkiä kaoottisina aikoina ja säilöä loistokauden saavutukset tulevaisuutta varten…


Säätiö-trilogian ensimmäinen osa.*




Säätiö on jaettu pienempiin osiin, joissa kussakin käsitellään yhtä jaksoa tässä mystisessä ajassa, jossa Linnunradan Imperiumi on vähitellen painunut unohduksiin tietämyksensä kanssa. Se kertoo Säätiön perustamisesta ja sen ensimmäisistä vuosista, suuresta suunnitelmasta, joka Seldonilla oli ja kuinka kaikki vähitellen lähtee pyörimään omalla painollaan eteenpäin. Vaan meneekö kaikki sittenkään kuin suunniteltua? Onko Seldon onnistunut laskemaan kaiken oikein?


Kirjan maailma on mielikuvituksekas. Avaruuden maailma on täynnä ihmeitä, kummallisia aseita, jännittäviä juttuja, joita ei heti tule ajatelleeksi. Politikoinnilla on merkittävä osa niin Säätiön kuin avaruuden maailmojenkin kohtaloissa. Kirjan kerronta on jännittävä ja vauhdikas. Vaikka tapahtumat ja politikoinnit ovat monimutkaisia, on ne kyetty esittämään niin, että vähän hitaampikin pysyy kärryillä. Tai ainakaan ne eivät häiritse lukukokemusta.

Säätiön maailmankaikkeus on hyvin rakennettu ja kiinnostava. Ei mikään ihme, että tämä kirja kuuluu tieteiskirjallisuuden klassikoihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti