torstai 15. elokuuta 2019

Outsider: Atorox, ihmisten valtias

Alkuteos: Atorox, ihmisten valtias : seikkailuromaani tulevaisuudesta (1993)
Ilmestymisaika: 1993 (ko.painos)
Sivumäärä: 431
Kustantaja: Seaflower
ISBN: 952-6666-40-2
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: Seaflower classics #10
Peukku: q^^
Huom: yhteisnide, joka pitää sisällää teokset Atorox, ihmisten valtias, Atorox Kuussa, Atorox Marsissa, Atorox Venuksessa, Atorox Merkuriuksessa ja Atoroxin paluu vuonna 2948. Teokset ilmestyneet erillisinä vuosina 1947-1948
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 2, 16, 18 ja 50
Lukulistalta: 37

*Tämä teos sisältää kaikki kuusi Outsiderin kirjoittamaa Artorox-seikkailua 1940-luvulta. Atorox, ihmisten valtias, Atorox kuussa, Atorox Marsissa, Atorox Merkuriuksessa, Atorox Venuksessa ja Atoroxin paluu 2948.

Tekijän raisu mielikuvitus syöksähtää ajassa eteenpäin ja professori Mitaxin keksimä merkillinen koneihminen - Atorox - astuu näyttämölle. Atoroxilla on vaihtoehtoisesti käytettävissään kuudentoista eri ihmisen mikroelokuvatut aivot. Niiden joukossa on miehiä kenraaleista rakastuneeseen hupsuun ja etsivästä teoitettuun mestaririkolliseen - naisista puhumattakaan - ja kun juonta kuljettaa Outsiderin ehtymättömältä tuntuva keksimiskyky, voimme arvata, että tulos on tavallista repäisevämpi.

Ensimmäisen kirjan saaman suosion jälkeen Outsider jatkoi yleisön pyynnöstä Atorox-seikkailuja, lähettämällä Atoroxin neljän tiedemiehen kanssa valloittamaan arvoituksellista avaruutta. Heidän avaruusmatkansa alkaa huimalla lennolla kuuhun ja jatkuu muiden planeettojen kautta takaisin maahan. Matka on pitkä ja siihen sisältyy uskomattomia tapahtumia, joita vain Outsiderin uskomaton mielikuvitus pystyi kehittämään.

Lukijat pudistelevat päätään, kun ovat lukeneet tämän teoksen, johon on pakattu kaikki Atorox-kertomukset. Teos on samaan aikaan humoristinen, jännittävä ja edustaa kaiken lisäksi ensimmäistä suomalaista aikuisille tarkoitettua avaruuteen sijoittuvaa science fictionia. Outsider oli tälläkin alalla uranuurtaja Suomessa - ja tavalla jota ei tarvitse hävetä!*



Atorox, ihmisten valtias on paitsi koko yhteisniteen nimi, myös sen ensimmäisen kertomuksen nimi. Tässä lyhyessä seikkailussa esitellään tohtori Mitaxin luoma ihmisrobotti Atorox ja sen perustoimintaperiaatteet. Muuten seikkailu on oikeastaan pieni gansteritarina, sillä rikolliset ryöstävät robotin tarkoituksenaan sen eriskummallisten aivojen avulla suorittaa menestyksekäs suurrikos. Onneksi robotin eri aivokasetit toimivat sattumankin kautta rikollisia vastaan.

Kirjan toinen kertomus Atorox kuussa näyttää kirjailijan mielikuvitusrikkauden paremmin. Pieni joukkio matkaa hienolla avaruuslaivalla (raketilla) Kuuhun Artorox apunaan. He vain eivät olekaan Kuussa ihan niin yksin kuin mitä olivat odottaneet. Eikä Kuukaan oikein vastaa sitä, mitä me siitä tiedämme. Outsaiderin Kuu on varsin erilainen: kultarikas ja siellä voi hengittää. Pääsevätpä sankarit politikoimaan ja pelastamaan neitoa pulasta. 

Kolmas kertomus Atorox Marsissa esittelee lukijalle punaisen planeetan, jota asuttavat amatsonit ja jonka hallitsijaksi olisi useampiakin pyrkyreitä. Kuinka retkikunnalle käy, kun makkarakoirat juoksentelevat jaloissa ja punkkilehmät lentävät? Saako miss Collins unelmiensa lööpit?

Neljäs Atorox Venuksessa vie sankarit violetin sävyiselle planeetalle, jossa kauniit naiset haluavat Artoroxin kuningattaren haaremiin. Suurinta ongelmaa aiheuttaa kuitenkin Napoleon, jonka hallitsijahaaveet eivät suinkaan ole kadonneet… Entä onko herra Goldbaumilla mitä mielessä?

Viides Atorox Merkuriuksessa pääsee yllättämään lukijan ja sankarit. Avaruudessa on puhkeamassa isompiakin ongelmia, joiden välikappaleiksi he joutuvat. Atorox-robotti itsessäänkin on jo aiheuttamassa ongelmia...

Viimeinen tarina Atoroxin paluu 2948 menee hyvin, hyvin kauaksi tulevaisuuteen. Se esittää hyvin suuria utopioita: kuolemaa voidaan hoitaa, aseet ovat kiellettyjä… Tätä mystistä maailmaa Atorox kumppaneineen päätyy sotkemaan.


Kokonaisuutena kirja on mielenkiintoinen. Kuvaukset planeetoista, niiden kansoista ja elinoloista ovat mielikuvituksellisia ja villejä. Toisinaan jopa hupaisia. Lukiessa pääsi naureskelemaan sille, miten vilkasta Outsiderin mielikuvitus on ollut. Sen sijaan hänen henkilöhahmoissaan olisi rutkasti parantamisen varaa. Ne ovat tylsiä, yksipuolisia ja lopulta hyvin raivostuttavia. Ainakin miss Collinssin olisi valmis kuristamaan koska vain.

Erikoinen, hupaisa eikä ollenkaan vakavasti otettava scifi-kirja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti