tiistai 20. elokuuta 2019

Tomi Adeyemi: Children of Blood and Bone

Alkuteos: Children of Blood and Bone (2018)
Ilmestymisaika: 2018 (ko.painos)
Sivumäärä: 531
Kustantaja: Macmillan
ISBN: 978-1-5098-7135-3
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: Legacy of Orïsha #1
Peukku: q^^
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 2, 10, 15, 16, 17 ja 29

*Zélie Adebola remembers when the soil of Orïsha hummed with magic. Nurners ignited flames, Tiders beckoned waves, and Zélie’s Reaper mother summoned fourth souls. But everything changed the night magic disappeared. Under the orders of a ruthless king, maji were targeted and killed, leaving Zélie without a mother and her people without hope. Now Zélie has one chance to bring back magic and strike against the monarchy. With the help of princess, Zélie must outwit and outrun the crown prince, who is hell-bent on eradicating magic for good.*


Adeyemin luoma maailma vaikuttaa mielenkiintoiselta ja kiehtovalta. Harmi vain, että siitä kerrotaan lopulta kovin vähän. Kirjassa suurimman osan huomiosta vievät tapahtumat: kuinka valkotukkaisia lapsia, joista aikuisena tulisi taikuutta hallitsevia maji’ta, vainotaan. Kuinka nämä lapset ovat joutuneet kasvamaan maailmassa, jossa taikuus on kielletty ja kaikki majit surmattu vuosia sitten raidissa, jonka osa muistaa. Kirja on vahva puhe rotusorrosta, syrjinnästä ja vahvempien vallasta jota vastaan sorretut voivat yrittää taistella. Tähän päälle isketään kapinoiva prinsessa, ylisuojelevainen veli, hulvaton ihastuminen ja uhrautuvaisia kanssasisaria ja -veljiä. Siinä on ainekset jo moneen.

Kirjassa on paljon tapahtumia, jopa liikaakin. Tuntuu siltä, että ongelmasta juostaan suoraan toiseen. Teinit eivät osaa järjestää asioitaan järkevästi ja se aiheuttaa lisää ongelmia. Juuri kun ajattelee, että nyt tulee rauhallisempi hetki ja hahmot voivat kasvaa, niin ei. Sitten tuleekin jo uusi selkkaus vastaan. Tämä jättää henkilöhahmot melko pinnallisiksi. Itse olisin lukijana kaivannut heihin lisää syvyyttä.

Nuortenkirjana tämä toimii. Se on vauhdikas, lukija ei pitkästy. Henkilöhahmoissa on samaistuttavia piirteitä ja he ovat nuoria, kauniita ja uhrautuvaisia. Heille löytyy myös sopivasti ihmissuhdevilinää kaiken vaaran keskellä. Maailma kiinnostaa: se tarjoaa hyvän taustan, mutta ei uppoudu sinne liikaa. Lisäksi kirja on kerrottu useamman henkilön näkökulmista. Lyhyet luvut ja kertojan vaihdos pitävät mielenkiinnon yllä. Suuri osa kirjasta on dialogia, joten pitkiin kerrontajaksoihinkaan ei pääse tympäytymään.

Kirja päättyy mielenkiintoiseen tilanteeseen, joka saa huutamaan jatkoa nyt ja heti. Onneksi seuraava osa on jo tulossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti