perjantai 30. elokuuta 2019

Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla 2

Alkuteos: Täällä Pohjantähden alla 2 (1960)
Lukija: Veikko Sinisalo
Ilmestymisaika: 2007 (ko.painos)
Kesto: 24 CD-äänilevyä
Kustantaja: WSOY
ISBN: 978-951-0-33332-7
Muoto: äänikirja, DC
Sarjamerkintä: Täällä Pohjantähden alla #2
Peukku: q^^
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 18, 35 ja 50
Lukulistalta: 40

*Väinö Linnan suurteos Täällä Pohjantähden alla on piirtynyt suomalaisten muistiin lähihistorian näkemyksellisenä kuvauksena. Sen sivuilla syrjäinen hämäläiskylä elää alkuvoimaista, maanläheistä elämäänsä kansamme suurina murroskausina. Varttuneempi lukijapolvi tuntee katselevansa silmästä silmään omiakin kokemuksiaan, nuoremmille avautuu ennen tuntemattomia näkymiä kansakunnan kulkemalta tieltä. Teoksen toisessa osassa saavuttaa torppareiden tragedia huippunsa. Tapahtumien vyöry lähtee liikkeelle ensimmäisen maailmansodan puhkeamisesta ja päättyy marraskuussa 1919. Keskeisenä aiheena on kansalaissota, johon Pentinkulman asukkaat temmataan arkiaskareistaan.*



Linnan klassikon toinen osa ei napannut minuun niin hyvin kuin ensimmäinen. Koko teos tuntui olevan jakautunut kahtia. Ensimmäinen puolikas eteni tuskastuttavan hitaasti kohti lähestyvää sotaa. Pieni Pentinkulma tuntui ratkovan enemmän omia pulmiaan kuin olevan osallisena suuremmista asioista. Sitten iski kansalaissota päälle… Äkkiä miehet lähtivätkin sotimaan, punaiset ja valkoiset olivat totta tosissaan ja väkeä alkoi kaatumaan. Tämä jälkimmäinen puolisko olikin sitten melkoisen hirveää kuunneltavaa. Minua ahdisti kuunnella millaisia tuomioita valkoiset jakoivat punaisille ja millaiset olot punaisilla oli vankileireillä. Unohtamatta tietenkään perheiden oloja kotona. Pelko rakkaiden kohtalosta ja surut ja riemut tuomioiden langetessa olivat melkoisen riipaisevia.


Linna on osannut kuvata ihmismielen laidasta laitaan. Tästä kirjasta löytyy iloa, surua, rakkautta, vihaa… Sekä tietenkin toivoa ja kostonhimoa. En voi suositella tätä hyvän mielen kirjana, sen verran ahdistava kokemus itselleni oli. Kannattaa ottaa jotain positiivisempaa ja iloisempaa lukukaveriksi. Historiasta kiinnostuneille tässä on melkoinen paketti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti