torstai 3. lokakuuta 2019

Helena Waris: Jäänvartija

Alkuteos: Jäänvartija (2019)
Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)
Sivumäärä: 139
Kustantaja: Otava
ISBN: 978-951-1-33147-6
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: Konetrilogia #3
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 2, 13, 15, 16, 18, 22, 32 ja 49
Lukulistalta: 53


*Nerokkaasti punottu mysteeri maailmasta, jota kaikkitietävät koneet hallitsevat.


Vastarinnan kukistumisen jälkeen Thom on jatkanut elämäänsä Maharin Kuilussa, mutta salatun radioviestin nappaaminen suistaa kaiken raiteiltaan. Thom saa selville, että mantereiden tila on kaikkea muuta kuin vakaa. Kun kaaos leviää, Thomin seurue suuntaa asumattomaan pohjoiseen.


Jäänvartija on Wariksen Konetrilogian viimeinen osa, paluu Linnunsitojan ja Vedenkehrääjän jännittävään tarinaan. Mikä on ihmisten kohtalo Koneiden hallitsemassa maailmassa?*




Jäänvartija oli minulle itselleni ehkä trilogian pelottavin lukukokemus. Viimeinkin osa asioista nimittäin paljastuu lukijalle. Koneet eivät pelkästään valvo ihmisiä ja ohjaa heitä ammatteihin. Koneet ylläpitävät myös elinkelpoista ilmastoa. Koneet estävät merenpinnan nousun ja puhdistavat veden juomakelpoiseksi. Koneet estävät ihmisiä paistumasta elävältä…


Lukiessa itseäni hätkähdyttivät viittaukset tämän päivän asioihin. Kuinka lihansyöntiä pitäisi vähentää ja ihmiset onnistuvat juuri ja juuri vaivalla luopumaan muovipilleistä. Niin. Teemme kovin vähän, vaikka juuri nyt olisi aika tehdä paljon.

Konetrilogia onkin kokonaisuudessaan oivallinen tapa herätellä lukijoita pohtimaan näitä ilmastokysymyksiä. Tämän herättelyn se tekee taiten. Mainio juoni, nopeasti etenevää toimintaa, kiintoisia henkilöhahmoja ja sopivasti nuoria kiinnostavaa draamaa. Waris on loistava kertoja, joka osaa ottaa nuoret huomioon ja saa vanhemmankin lukijan innostumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti