keskiviikko 9. lokakuuta 2019

Timo K. Mukka: Tabu

Alkuteos: Tabu (1965)
Ilmestymisaika: 2014 (ko.painos)
Sivumäärä: 180
Kustantaja: Gummerus
ISBN: 978-951-20-9683-1
Muoto: Sid.
Peukku: q^^
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 11, 15, 18, 36 ja 43
Lukulistalta: 55

*Timo K. Mukka pohtii pysähdyttävässä pienoisromaanissaan halun ja moraalin ikuisia kysymyksiä. Sierikkiniemen isäntä on kuollut, ja leski on jäänyt hoitamaan tilaa yhdessä Milka-tyttärensä kanssa. Avuksi ilmaantuu renkimies Ojanen, jota kylällä Kirstus-Perkeleeksikin kutsutaan. Outoon kulkijaan rakastuvat sekä äiti että tytär, melkein lapsi vasta. Kun huomataan että Milka on raskaana, Ojanen on jo häipynyt ties minne.

Hätkähdyttävä asetelma kasvaa riipaisevan kauniiksi kasvukertomukseksi, jossa pienen kyläyhteisön asukkaat etsivät omaa tietään oikean ja väärän hiuksenohuella rajalla.

Teokseen kuuluu myös puhutteleva tarina Sankarihymni.*



Mukan pienoisromaani on kiinnostava. Minua kummastuttaa kovasti ihmisten käytös sen sivuilla. Onhan Milka kuitenkin hädin tuskin 15-vuotias ja silti miehet vain “silittelevät” häntä ja suostuvat hänen kanssaan naimisiin. Tosin onhan tytön omakin käytös melkoista “tyrkyttämistä”... Jos nyt moista kielikuvaa saan käyttää. Voiko kyseessä olla jonkinlainen pienen ja suljetun yhteisön oma moraali?

Milkan tarina on liikuttava. Ymmärrettäväkin. Itse en silti hyväksy kaikkia tarinassa esiintyneitä asioita ja ratkaisuja. Olisi voinut olla toinenkin tie. Mukan onnistuu herättää lukija pohtimaan ja ajattelemaan. Se lienee ollut tarkoituskin. Tämä kirja osuu varmasti vielä moneen lukijaan.

Mukana ollut Sankarihymni ei ollut yhtä paljon minun makuuni. Siinä missä Tabu oli jopa helpostilähestyttävää tekstiä, oli Sankarihymni hankalaa luettavaa.

1 kommentti: