perjantai 18. lokakuuta 2019

John Steinbeck: Eedenistä itään

Alkuteos: East of Eden (1952)
Kääntäjä: Jouko Linturi
Ilmestymisaika: 2006 (ko.painos)
Sivumäärä: 680
Kustantaja: Tammi
ISBN: 951-31-3629-9
Muoto: Nid.
Peukku: q^^
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 2, 11, 15, 16, 17, 23, 29, 35 ja 43
Lukulistalta: 58

*"Tyttö makasi kuistin portailla pikemminkin kuolleena kuin elävänä, kasvot mustelmille hakattuina, vaaleat hiukset veren rahraamina. Siitä Traskin veljekset Charles ja Adam löysivät hänet ja ottivat hoiviinsa."


Tästä alkaa John Steinbeckin suurromaanin tapahtumat, jotka seuraavat kahden suvun vaiheita hedelmällisessä Kalifornian laaksossa. Salaperäisellä tavalla loukkaantuneen Cathyn mukana Traskin perheeseen astuu hillitön pahuus, ihmisen perisynti mustimmillaan.

Teoksen dramaattisena aiheena onkin hyvän ja pahan taistelu ihmissydämessä. Cathyn ja Adam Traskin avioliitosta syntyneistä kaksospojista Aaron perii isänsä lempeyden, kun taas Calin raskaana verenperintönä on äitinsä epäinhimillinen pahuus.

Näiden vastavoimien taistelua, sen jännittäviä ja pelottavia vaiheita Steinbeck kuvaa mestarillisella kertojantaidollaan, ihmisluonnetta syvältä valottaen.*



Eedenistä itään on kirjana melkoinen järkäle. Eikä juoneltaan sieltä yhtenäisimmästä päästä. Minulle se aukeni kahden suvun eräänlaisena kronikkana, vaikkakin kumpaistakin sukua seurattiin vain pari sukupolvea. Kirja kertoo kahdesta hyvin erilaisesta perheestä, joiden elämät kuitenkin kietoutuvat toisiinsa. Eivät tosin kovin syvällisesti mutta kuitenkin. Se on pohdiskeleva tutkimus ihmisestä ja ihmisyydestä, siitä miten samat geenit sisältävät lapset voivat olla hyvinkin erilaisia. Ja kuinka totuus ja valhe vaikuttavat meihin.

Hidas, monitahoinen ja ehkäpä hieman hankalaselkoinen. Kirjan kieli on kuitenkin kaunista, joten sitä luki ihan mielellään. Sen sijaan lukuisissa henkilöhahmoissa ja tapahtumissa oli toisinaan vaikeuksia pysyä perässä. Lisäksi jotkut ihmisten tekemisistä kummastuttavat todella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti