sunnuntai 19. huhtikuuta 2020

Jonas Gardell: Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin - Kuolema

Alkuteos: Torka aldrig tårar utan handskar - 3. Döden (2013)
Kääntäjä: Otto Lappalainen
Lukija: Antti L. J. Pääkkönen
Ilmestymisaika: 2017 (ko.painos)
Kesto: 10h 45min
Kustantaja: StorySide FI
ISBN: 9789177616405
Muoto: e-äänikirja (BookBeat)
Sarjamerkintä: Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin #3
Peukku: q^^
Lukulistalta: 42


*Katkerienkin kyynelten läpi voi hetkisen hymyillä. Ensin oli rakkaus, sitten tuli sairaus, lopuksi on vain kuolema. He olivat niin nuoria, heillä oli elämä edessään ja yhtäkkiä kaikki on jo ohi.


He istuvat, kerta toisensa jälkeen hautajaisissa. Aina heitä on yksi vähemmän todistamassa sitä, miten homo muuttuu kuolemassa heteroksi. Se on normaalia. Käy myös niin, ettei yksikään heistä pääse hautajaisiin ja matka kuolleen rakkaan luo kestää vuosikymmeniä. Mutta käy onneksi myös niin, että Paulin hautajaiset on käsikirjoittanut Paul itse. Hänen hautajaisissaan ihmisillä on murheen keskellä kerrankin hauskaa. Sukeutuu karnevaali, joka saa lukijankin nauramaan kyyneleet silmissä.


Ja lukijakin muistaa: lopulta kyse on kuitenkin elämästä, ja elämisestä.*





Gardellin trilogia on painavaa asiaa. Se on koskettava, lämminhenkinen ja kuitenkin julman rehellinen. Se kertoo kauniisti vakavasta asiasta, elämästä.


Trilogian viimeisessä osassa tulee karuja totuuksia vastaan Rasmuksen ja Benjaminin elämästä, sekä selviää Paulin ja Lars-Åken elämästä enemmän. Paul jää mukavasti salaperäiseksi menneisyytensä kanssa. Hän on niin sinut itsensä kanssa, että osaa jopa laittaa hautajaisensa melkoiseksi teatteriksi. Uskomaton elämänasenne.


Pidän siitä, kuinka ihmisten tarinoiden sekaan on ripoteltu faktoja taudin etenemisestä ja siitä, kuinka vähitellen asiat muuttuivat. Tai muuttuvat. Eihän aihe vieläkään ole helppo. Se on edelleen erittäin ajankohtainen.


Hieno kertomus, hienosti kirjoitettu. Osaan hahmoista syntyy melko vahvakin tunneside. Osa taas jää hieman etäisiksi ehkä näkemyksellisistä syistä. Hieno tietoperusta.


Lukijana annan lopulta Pääkköselle plussan. Häntä jaksaa kuunnella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti