lauantai 18. huhtikuuta 2020

Kari Hotakainen: Tuntematon Kimi Räikkönen

Alkuteos: Tuntematon Kimi Räikkönen (2018)
Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)
Sivumäärä: 247
Kustantaja: Siltala
ISBN: 9789522345677
Muoto: e-kirja (BookBeat)
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2020: 14. Urheiluun liittyvä kirja (14/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 14, 23, 24, 33, 39 ja 42

*Mitä puhuu ihminen, joka ei yleensä puhu? Mitä ajattelee ihminen, jonka moni tietää, mutta harva tuntee?

Tuntematon Kimi Räikkönen on kertomus vaatimattomista oloista lähteneestä ihmisestä, joka murtautui epätavallisen ammatin huipulle. Tässä kirjassa Kimin lisäksi puhuvat myös hänen äitinsä, veljensä, vaimonsa ja uskotut ystävät. Sanansa sanovat myös muut kuljettajat, tallipäälliköt, mekaanikot, fysiovalmentaja, manageri ja aivan tavallinen formulafani. Kirja kertoo ajamisesta, perheestä, luottamuksesta, vapaa-ajasta ja nuoren miehen tähänastisen elämän dramaattisista hetkistä. Tuntematon Kimi Räikkönen on hurja, humoristinen ja liikuttava kirja, joka avaa huiman maailman myös niille, jotka eivät ole kiinnostuneet moottoriurheilusta.

Hienointa olisi jos voisi ajaa formula ykkösiä tuntemattomana, Kimi sanoo, ja varmista, että sanalin säilöi tämän ensimmäisen lauseen. Ja näin sanoessaan Kimi tietää, ettei sellaista maailmaa ole eikä tule. Tuntemattomana voi ajaa partaa tai ruohonleikkuria, ei seitsemän miljoonan euron kilpa-autoa.*



Joskus pienenä tuli katsottua formuloita. Muistan ne ajat, jolloin Kimi aloitti ajamisen. Taisin lopettaa formuloiden seuraamisen aikalailla niitä aikoja kun hän siirtyi ajamaan McLarerille. Siihen mennessä olin saanut hänestä aavistuksen enemmän negatiivisen kuvan. Nyt oli aika katsoa, mitä herrasta sanotaan. Toiveikkaana ajattelin myös, että Hotakainen on osannut ja pystynyt kirjoittamaan kirjan kiinnostavasti.

Hotakainen on onnistunut. Kirja on helppolukuinen ja vauhdikas. Kimin elämää on ruodittu elävästi ja kiinnostavasti. Välillä tuntuu kuin lukija pääsisi todella lähelle tätä julkisuudessa hiljaisena esiintyvää miestä. Kerronta elää, eikä seuraa suoraa lankaan. Välillä ollaan Kimin lapsuudessa, välillä lähellä nykypäivää. Lukija ei pääse pitkästymään. Lukiessa viihtyy.

Mutta. Kaikesta huolimatta minulle jäi jotenkin kuva siitä, että kaikkea ei kerrottu. Että jotain jäi kesken. Tämä on tietenkin ihan luonnollista ottaen huomioon, että Kimi on sentään edelleen vielä melko nuori ja hänellä on vielä vuosia edessään. Jotain pientä olisin silti kaivannut. Sillä aivan kaikista negatiivisista tuntemuksistani en päässyt eroon vaikka joitain asioita nyt ymmärränkin paremmin.

Hyvin kirjoitettu. Sopii myös sellaisille, jotka eivät aktiivisesti seuraa moottoriurheilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti