tiistai 28. huhtikuuta 2020

Ursula K. Le Guin: Sanan mahti

Alkuteos: Voices (2006)
Kääntäjä: Kristiina Rikman
Ilmestymisaika: 2007 (ko.painos)
Sivumäärä: 320
Kustantaja: WSOY
ISBN: 978-951-0-32692-3
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: Läntisen rannan aikakirjat #2
Peukku: ^^b
Lukuhaaste 2020: 16. Kirjalla on kirjassa tärkeä rooli (16/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 7, 9, 16, 24, 30, 33 ja 40
Hyllynlämmittäjä: 12
Lukulistalta: 46


*Särkynyt särkyneen korjaa.


Aldien miehitysarmeija on pitänyt Ansulin kaupunkia orjuudessaan jo kohta kaksi vuosikymmentä. Memer Galva on varttunut aldien kieltämien kirjojen parissa neidoksi ja hautoo kostoa tyranneja kohtaan. Hän vannoo rakkaalle opettajalleen väylävouti Sulter Galvalle, ettei koskaan paljastaisi ulkopuolisille Oraakkelin talon salaisen kirjaston olinpaikkaa, joka on aina tuonut hänelle mystistä lohtua.


Eräänä päivänä torilla asioiva Memer törmää Ylämailta saapuneeseen leijonankesyttäjään Gry Barreen, joka on kutsuttu maailmankuulun runoilijamiehensä Orrec Caspron seurueessa viihdyttämään aldivaltiasta. Myös huhu Läntisen rannan pyhistä ja historiallisista kirjoista on houkutellut pariskunnan kaukaiseen, vieraan ikeen alla sinnittelevään kaupunkiin.


Kun Oraakkelin perinnön vaalijat vakuuttuvat sivistyneiden vieraidensa vilpittömyydestä, Memerissä herää polttava tietoisuus suuresta kohtalostaan. Oraakkelin viestiä tulkitessaan hän oppii, että sanan ihmeellisen mahdin avulla voi paitsi lampaista tulla leijonia myös vihan kahleista kenties vapautua.


Sanan mahti on toinen tarina Läntiseltä rannalta, josta kertoo myös vuonna 2005 ilmestynyt Näkemisen lahja.*


Sanan mahti viittaa nimenä sekä puhuttuun että kirjoitettuun sanaan. Ansulin kaupungissa nimittäin kirjat ovat kiellettyjä ja niitä pidetään demoneina. Mutta kansa rakastaa myös tarinoita ja niitä sattuu paikalle kertomaan Näkemisen lahjasta tuttu Orrec. Orrec taas on tullut etsimään kuuluisaa kirjastoa ja uusia tarinoita, joita Ansulin kaupunki kuulemma voisi kätkeä.


Kirja kuvaa elämää kaupungissa, joka on vieraan vallan alla. Se kertoo kansasta, joka on joutunut sopeutumaan, mutta joka on valmis taistelemaan. Se kertoo nuoresta tytöstä, joka on oppinut lukemaan ja vaalii salaisen kirjaston salaisuutta - kirjojen salaisuutta. Sillä tarinoissa on voima ja opetus, mahdollisuus siihen, että tulevaisuus olisi parempi ja rauhaisampi.


Le Guin jatkaa tässä kirjassa Orrecin ja Gryn tarinaa. Nämä kaksi ovat kulkeneet pitkän tien kiertäessään maailmaa ja oppiessaan monia asioita. Heillä on sellaista viisautta ja taitoa, jotka tulevat tarpeeseen vapautensa puolesta taistelevassa Ansulissa. Kirjan kertojana on kuitenkin Memer, nuori nainen joka on syntynyt ja kasvanut vallatussa kaupungissa. Hän ei ole koskaan tuntenut todellista vapautta, mutta nyt hänen on oltava valmis melko isoon tehtävään.
.

Taiturimaista tarinankerrontaa. Rauhaisasti etenevä juoni, joka punoutuu kirjojen ja niiden salaisuuksien sekä tarinoiden ympärille. Puhe rauhasta ja rauhanomaisista keinoista sen saavuttamiseksi. Nuoren henkinen kasvu. Monia tärkeitä asioita, jotka puhuttelevat lukijaa. Fantasiaa kauniissa ja mielenkiintoisessa maailmassa ilman hillitöntä verenvuodatusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti