maanantai 18. toukokuuta 2020

En laske, en koskaan

Alkuteos: En laske, en koskaan : kokoelma saamelaista runoutta (2015)
Toimittaja: Kaija Anttonen
Kääntäjä: Kaija Anttonen
Ilmestymisaika: 2015 (ko.painos)
Sivumäärä:  106
Kustantaja: Kieletär
ISBN: 9789526841311
Muoto: Nid.
Peukku: q^^


*En laske, en koskaan tuo saamelaiskirjallisuuden väkevimmän lajin, runouden, suomenkielisen lukijan ulottuville yli sadan runon voimin. Se kertoo, millaista on ollut elää saamelaisena ja ihmisenä valtakulttuurin puristuksessa - mutta myös rikkaan saamelaiskulttuurin keskellä, omasta kulttuurista kiinni pitäen.


Kokoelman runojen aikajänne ulottuu 1970-luvulta 2010-luvulle. Kirjassa esiteltävät runoilijat ovat Rawdna Carita Eira, Sara Margrethe Okal, Rose-Marie Huuva, Inghilda Tapio, Synnøve Persen, Rauni Magga Lukkari ja Nils-Aslak Valkeapää. Näiden seitsemän kirjailijan runoille antaa kehykset kirjallisuudentutkija Hanna Mattilan artikkeli saamelaisrunoudesta eilen ja tänään. Kokoelman on toimittanut ja suomentanut inarilainen Kaija Anttonen, joka on pitkään kääntänyt saamelaiskirjallisuutta suomeksi ja englanniksi.*




Kiinnostava kokoelma, josta huomaa kyllä saamelaisrunouden “yhtäläisyyksiä”. Kaikki runot tuntuivat nimittäin olevan enemmän tai vähemmän loppusoinnuttomia, lyhyitä säeriveiltään ja käsittelevän ainakin jossain määrin luontoa. Ei ollenkaan hullumpaa. Näissä runoissa oli jotain raikasta ja kevyttä verrattuna moneen muuhun runoteokseen.


Mukana oleva lyhyt katsaus saamelaisrunouteen ylipäätään oli kiinnostavaa luettavaa. Enhän tiennyt aiheesta ennestään oikeastaan yhtään mitään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti