tiistai 12. toukokuuta 2020

Jung Chang: Kiinan viimeinen keisarinna

Alkuteos: Empress Dowager Cixi: The Concubine Who Launched Modern China (2013)
Kääntäjä: Jaana Iso-Markku
Ilmestymisaika: 2013 (ko.painos)
Sivumäärä: 465
Kustantaja: Otava
ISBN: 9789511279754
Muoto: e-kirja (BookBeat)
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2020: 18. Sinulle tuntematonta aihetta käsittelevä kirja (18/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 7, 9, 17, 29, 30, 33, 37 ja 44
Lukulistalta: 52


*Leskikeisarinna Cixi (1835-1908) oli Qing-dynastian ajan vaikutusvaltaisimpia kiinalaisia naisia. Hänen valtakaudellaan Kiina modernisoitui, mutta ajautui vakaviin sisäisiin ristipaineisiin. Millainen oli jalkavaimona vallan salonkeihin päässeen keisarinnan ura Kiinan hallitsijana? Jung Chang murtaa kuvan Cixistä armottomana despoottina ja ahneuden perikuvana.*




Olen aavistuksen pettynyt. Kirja on toisaalta mielenkiintoinen, mutta toisaalta taas todellinen kuva keisarinna Cixistä jää jotenkin vaisuksi. Tätä ei ehkä pitäisi ihmetellä. Onhan Kiina edelleenkin melkoisen suljettu ja salaperäinen maa ja aikana jolloin keisarinna eli, se oli sitä vielä enemmän.


Kirja kertoo hyvin Cixin teoista. Minulla ei ollut hänestä mitään aikaisempia tietoja ja Kiinan historia ylipäätään on minulle melko tuntematonta. Siksi nämä historialliset tapahtumat olivatkin kiinnostavia. Harmillista vain, että kirjan kirjoittaja tuntuu välillä olettavan näiden asioiden olevan entuudestaan ainakin jokseenkin lukijan tiedossa… Kirja on melko asiapainotteista, eikä mitenkään kevyttä tekstiä. Kannattaakin ottaa seuraksi jotain kevyempää ja iloisempaa luettavaa. Näillä sivuilla on nimittäin vähän iloisia hetkiä.

E-kirjoissa on se huono puoli, että viitteiden lukeminen on hankalaa. Niin myös tässäkin kirjassa. Läpi kirjan on useita viitteitä, jotka löytyvät luonnollisesti kirjan lopusta. Niiden lukeminen oikealla paikallaan on työn ja tuskan takana. Jos ne taas jättää loppuu, ei niiden asiayhteyttä välttämättä enää muista.


Historiallisesti mielenkiintoinen ja valistava teos, joka kuvaa hyvin Kiinan muutosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti