keskiviikko 6. toukokuuta 2020

Ursula K. Le Guin: Muistamisen taito

Alkuteos: Powers (2007)
Kääntäjä: Kristiina Rikman
Ilmestymisaika: 2008 (ko.painos)
Sivumäärä: 480
Kustantaja: WSOY
ISBN: 9789510340240
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: Läntisen rannan aikakirjat #3
Peukku: ^^b
Lukulistalta: 50


*Oikeus on jumalten käsissä.


Pikkulapsena siepatulla suokansan Gavirilla on aina ollut selvänäkijänlahjoja. Hän kykenee “muistamaan” asioita, joita ei ole vielä tapahtunut, ja vierailemaan paikoissa, joissa ei ole koskaan käynyt. Niinpä hän tietää, että lapsuuden sotaleikeistä on tuleva veristä totta, kun Casicarin vihreä armeija ryhtyy piirittämään Etran kaupunkivaltiota. Gavir ja hänen sisarensa Sallo olivat aina sotaan saakka eläneet turvattua orjanelämää Maammon ja Taaton talossa, mutta Sallon raakalaismaisen murhan myötä kaikki muuttuu. Gavir menettää kiinnostuksensa hänelle kaavailtua opettajan työtä kohtaan ja pakenee raskain sydämin kohtalostaan piittaamatta.


Onni ei kuitenkaan hylkää Arcamandin talon sivistynyttä karkulaista. Gavir viettää vuosia Metsän veljien arvostettuna tarinankertojana, kunnes kohtalokas väärinkäsitys pakottaa hänet vaeltamaan yhä kauemmaksi - kohti alkujuuriensa ja oman nimensä arvoitusta. Hän oppii, että kunniaa ja rakkautta voi olla missä tahansa, mutta tasa-arvoa vain siellä, missä toisten keskinäinen kunnioitus on synnynnäistä.


Mutta onko muistamisen taito menneisyytensä siteet katkoneelle karkuriorjalle lahja vaiko kirous?


Muistamisen taito on  kolmas teos Läntisen rannan aikakirjat -sarjassa, jossa aiemmin ovat ilmestyneet Näkemisen lahja (2005) ja Sanan mahti (2006).*



Gavirin tarina on koskettava. Hän on nuori, herkkäuskoinen ja monesti aivan liian luottavainen. Hän on tottunut siihen, että hänestä huolehditaan vastineeksi siitä, että hän on uskollinen. Mutta maailma ei ole sellainen. Ei ainakaan jos olet orja ja isäntä näkee, että tällä on oikeus kohdella orjaansa miten haluaa… Gavirkin joutuu kohtaamaan maailman julmuuden ja erikoiseen poikaan se koskee melkoisesti. Nuorukainen joutuukin käymään kovan koulun kulkiessaan kohti valmiiksi muistamaansa tulevaisuutta.


Muistamisen taito kertoo Gavirin tarinan pienestä pojasta aina täysikasvuiseksi mieheksi asti. Se seuraa sitä, kuinka herkkä poika kohtaa maailman ja joutuu pakostakin muuttumaan sen mukana. Hän joutuu monesti oman luottavaisuutensa uhriksi, mutta oppii samalla monia tärkeitä asioita myös vapaudesta.


Le Guinin nuortenkirja käsittelee tärkeää asiaa, ihmisen vapautta. Se sivuaa orjuuden (monen erilaisen orjuuden) ajatusta, käsittelee ihmisen arvoa ja kasvamista. Se on kirja, joka antaa varmasti ajattelemisen aihetta myös vanhemmalle lukijalle. Itse ainakin pääsin hyviin pohdintoihin tämän kirjan tiimoilta.

Kirjan kerronta on verkkaista ja rauhallista kuten koko Läntisen rannan aikakirjat -sarjassa. Tarina etenee ja kehittyy hyvin, mutta ei vauhdillaan päätä huimaa. Tässä on ajatuksia herättävää fantasiaa, joka lumoaa myös hyvin luodulla maailmalla ja kiinnostavilla sivuhenkilöillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti