Alkuteos: Meren tarina (2019)
Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)
Sivumäärä: 155
Kustantaja: Into
ISBN: 9789523512122
Muoto: e-kirja (BookBeat)
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2020: 20. Luonnon monimuotoisuutta käsittelevä kirja (20/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 17, 20, 25, 31, 34, 39 ja 45
*Meribiologi Jessica Haapkylä oli Jean-Michel Cousteaun filmiryhmän jäsenenä Alaskassa vuonna 2004. Ilmastonmuutoksesta ei tuolloin juuri puhuttu, vaikka merkkejä ikiroudan sulamisesta näkyi jo.
2010-luvun loppupuolella Haapkylä päätti tutkia, mitä pohjoisille merille oikein on tapahtumassa. Hän matkusti Huippuvuorille ja Grönlantiin ja selvitti, kuinka eteläiset merieliöt tunkeutuvat pohjoisille vesille ja syrjäyttävät arktisia lajeja. Esimerkiksi miekkavalas on siirtymässä pohjoiseen. Se saalistaa hylkeitä ja vie elintilaa muun muassa sarvi- ja grönlanninvalaalta, joita uhkaavat jäättömät olosuhteet. Myös turska ja makrilli ovat levinneet entistä pohjoisemmaksi, jossa jäämerenseitin elinympäristö on jo kutistumassa jään sulaessa. Muutokset kalalajistossa vaikuttavat tuhansia vuosia vanhaan pyynti- ja kalastuselinkeinoon. Mutta iloitsevatko grönlantilaiset, kun heidän kala-apajansa parantuvat - ainakin lyhyellä tähtäimellä?*
Haapkylä kertoo omakohtaisista matkoistaan Alaskaan, Huippuvuorille ja Grönlantiin. Näiden kolmen reissun aikana hän kuvailee paitsi matkaansa ja paikallisten ihmisten elämää, niin myös sitä, kuinka hän kokee ja näkee sikäläisen luonnon ja erityisesti merien tilan. Koska Haapkylä on meribiologi, hänen kertomansa faktat ovat yksityiskohtaisia ja joskus jopa järkyttäviä. Tekstin “laatu” vaihtelee. Joskus se on hyvin selkeää ja helppotajuista. Mutta sitten alkaa tulemaan faktoja esimerkiksi planktonin tilasta ja muusta ja lukija saattaa tipahtaa kärryiltä. Itse en ainakaan ole niin perillä kaikesta meriin liittyvästä, että tekstin omaksuminen olisi ollut helppoa. Tätä kirjaa kannattaakin lukea ajatuksella.
Mielenkiintoinen. Haastava. Tutustumisen arvoinen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti