sunnuntai 21. marraskuuta 2021

Josh Malerman: Malorie - Älä katso, älä kosketa

 

Alkuteos: Malorie (2020)

Kääntäjä: J. Pekka Mäkelä

Ilmestymisaika: 2021 (ko.painos)

Sivumäärä: 216

Kustantaja: Otava

ISBN: 9789511381273

Muoto: e-kirja (BookBeat)

Sarjamerkintä: Lintuhäkki #2

Peukku: q^^

*Piinallisen jännittävän Bird Boxin tarina jatkuu

Malorie elää teini-ikäisten lastensa kanssa side silmillään Camp Yadinissa, entisellä kesäleirialueella. Maailma ympärillä on hengenvaarallinen, sillä kaikkialla on olioita, joiden katsominen tai koskettaminen suistaa hulluuteen ja itsemurhaan. Eräänä päivänä Malorie saa tietää, että hänen vanhempansa ovat kenties sittenkin selviytyneet, eikä hän näe muuta vaihtoehtoa kuin ottaa riskin ja lähteä lapsineen kohti tuntematonta.

Josh Malermanin esikoisromaani Lintuhäkki ja sen pohjalta tehty Netflix-elokuva Bird Box ovat olleet maailmanlaajuinen hitti. Maloriessa hyytävä aistikauhu työntyy iholle asti.*




Malorie jatkaa nimihenkilönsä ja tämän lasten tarinaa. On kulunut monia, monia vuosia siitä, kun kolmikko saapui sokeain kouluun edellisen kirjan lopussa. Turvalliselta vaikuttanut paikka ei lopulta kuitenkaan ollut sitä, vaan he joutuivat pakenemaan sieltä ja löysivät leirintäalueen, josta tuli heille koti. Mutta maailma muuttuu kun heidän ovelleen saapuu väestönlaskija. Tämän paperit saavat Malorien lähtemään lastensa kanssa matkalle, joka asettaa kaiken tutun ja turvallisen vaaralle alttiiksi. Mutta onko matka lopulta enemmän uhka kuin uusi mahdollisuus? Miten Malorien varovaisuus soveltuu maailmaan, jossa monet ovat oppineet uudenlaisia tapoja elää?

Hyvää kerrontaa ja mielenkiintoisia ajatuksia. Henkilöhahmot ovat kiinnostavia. Nuoren Tomin ja Olympian “kapinoinnit” ovat mukava lisä tarinaan, jossa on parit ehkä ennalta-arvattavat yllätykset.

Lukiessani en voinut olla pohtimatta sitä, että miten hiton isot säilykevarastot ihmisillä oikein on? Ja miten pahasti ne ovat täynnä kummia aineita jos ne oikeasti kestävät syöntikuntoisina yli 15 vuotta…

Oli miten oli, minusta Malorie on kokonaisuutena toimivampi kuin Lintuhäkki. Kirjailija kehittyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti