maanantai 15. marraskuuta 2021

Margaret Atwood: Oryx ja Crake

 

Alkuteos: Oryx and Crake (2003)

Kääntäjä: Kristiina Drews

Lukija: Jone Takamäki

Ilmestymisaika: 2021 (ko.painos)

Kesto: 14h 8min

Kustantaja: Otava

ISBN: 9789511403913

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Sarjamerkintä: Oryx ja Crake #1 (MadAddam #1)

Peukku: q^^

*Booker-palkitun tarinankertojan huikea kannanotto geeniteknologian vaaroista.

Yksinäinen mies nimeltä Snowman harhailee meren rannalla. Seuranaan hänellä on heimo ihmisennäköisiä olentoja, jotka pitävät häntä pyhänä miehenä. Nämä virheettömät vihreäsilmäiset kloonit ovat yksinkertaista väkeä, jotka syövät ruohoa ja parittelevat vain kiima-aikoina.

Kerran Snowmanin nimi oli Jimmy ja hän kuului luontoa muokkaavaan hyväosaiseen eliittiin ystävänsä Craken ja rakastettunsa Oryxin kanssa. Nyt hän koettaa selviytyä vihamielisen luonnon keskellä ja käy mielessään läpi mennyttä elämäänsä.*




Jotenkin olin odottanut, että kirjassa Oryx ja Crake olisivat olleet keskeisemmässä asemassa. Todellisuudessa kirjan keskeisin henkilö on Snowman, joka kirjassa on käännetty Lumimieheksi. Joskin hän enemmän näkee itsensä Lumiukkona. Lumimiehestä itselleni tulee enemmän mieleen se hirmuinen, jeti…

Snowman elää maailmassa, jossa “oikeita” ihmisiä ei juurikaan ole. Hän tuntuu luulevan, että on viimeinen. Hänen ympärillään elää vain geenimuunneltuja yksilöitä, Craken lapsia. Hän on heidän profeettansa, viestintuoja sekä Crakelta että Oryxiltä. Tämä maailma on vihamielinen ja julma. Sen muutkin eliöt geenimuuntelun tuloksia. Näiden tuloksien piti tehdä maailmasta parempi ja turvallisempi.

Yksinäinen Snowman käy hitaasti läpi elämäänsä. Sitä tietä, mikä johti hänet kyseiseen pisteeseen. Hän pohtii lapsuuttaan ja ystävyyttään Crakeen. Hän käy läpi muistojaan, jotka ovat täynnä tarkkaa säätelyä ja tarkkailua. Yhteiskunta muuttelee geenejä, niin ravinnokseen kuin lisääntyäkseen. Kaikki on muokattavissa. Eikä sopeutuminen aina ole helppoa. Lopulta maailmaan astuu myös Oryx, nainen joka lumoaa ja opettaa.

Kiehtovaa maailmankuvausta. Hiljaa ja hitaasti etenevä tarina, jonka monet säikeet levittäytyvät useille tahoille. Vähitellen maailma ja sen muutokset alkavat iskeytyä tajuntaan. Onko geenien muutenlu aina hyväksi? Tekeekö se maailmasta paremman? Tekeekö se maailmasta terveemmän? Onko geenimuunneltu ihminen enää todella ihminen?

Pysäyttävä kirja. Pistää todella miettimään. Raskaampi ja vaikeatajuisempi kuin Orjattaresi tai Testamentit, silti omalla tavallaan todella vangitseva.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti