torstai 18. marraskuuta 2021

Lisa Jewell: Joka askel jonka otat

 

Alkuteos: Watching You (2018)

Kääntäjä: Karoliina Timonen

Lukija: Krista Putkonen-Örn

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kesto: 11h 26min

Kustantaja: WSOY

ISBN: 9789510451625

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

*Psykologinen trilleri pakottavasta tarpeesta tarkkailla.

Idyllinen naapurusto järkkyy kun tapahtuu murha. Hyväosaisten yhteisössä jokaisella on salaisuutensa, mutta kenen salaisuus on kyllin hirveä johtaakseen murhaan?

Bristoliin miehensä kanssa muuttanut Joey hullaantuu naapuriin, charmikkaaseen rehtoriin, ja alkaa pitää tätä silmällä. Rehtorilla puolestaan on oma luvaton ihastuksenkohteensa, kun taas hänen vakoojaksi aikova poikansa kiikaroi huoneestaan kaikkea mikä liikkuu. Näkökulmat vaihtuvat ja ihmissuhteet syvenevät kihelmöiväksi psykologiseksi draamaksi. Kuka on uhri, kuka syyllinen? Arvailu saa jatkua villinä viimeiselle sivulle saakka.

Brittikirjailija Lisa Jewell (s. 1968) on kansainvälinen menestyskirjailija, jonka teoksia on käännetty kymmenille kielille ja myyty lähes viisi miljoonaa kappaletta yksinomaan englanninkielisessä maailmassa. Jewell on samaistuttavien henkilöiden, mutkikkaiden juonikuvioiden ja uhan tunteen luomisessa aivan omaa luokkaansa. Hänen ensimmäinen psykologinen jännitysromaaninsa Sitten hän oli poissa meni suoraan Englannin listaykköseksi. Löysin sinut addiktoi lukijoita henkilövetoisine yllätyskäänteideen. Joka askel jonka ottat on Jewellin 16. teos. Sitä on on verrattu Gillian Flynnin Kilttiin tyttöön, ja siitä on sanottu: “jos pidit Nainen ikkunassa ja Nainen junassa - trillereistä, tämä on kirjoitettu juuri sinulle!”. (U magazine). Myös viihdekirjoistaan tunnettu Jewell on julkaissut jo parikymmentä romaania. Hän asuu Lontoossa miehensä ja kahden tyttärensä kanssa.*




Jewell on taitava kirjoittaja. Hän osaa luoda juonen, joka kiinnostaa ja onnistuu yllättämään. Tällä kertaa minulla itselläni oli kuitenkin vaikeuksia päästä mukaan tarinaan. Ehkä se johtuu siitä, että mukana on todella monia henkilöhahmoja. On Joey, joka tuo mukaan miehensä sekä veljensä ja tämän vaimon. On Freddie, joka taas tuo mukanaan isänsä, äitinsä, ihastuksensa kohteen. On Jenny, joka tuo mukanaan äitinsä ja ystävänsä. Ja erinäisillä tavoilla nämä henkilöt liittyvät toisiinsa. Ketkä ovat koulukavereita. Ketkä asuvat lähellä toisiaan. Ketkä ovat vain hyvän päivän tuttuja ja niin edelleen… Hahmoista ja heidän välisistä suhteistaan pitää miltei pitää lukua.

Toinen tapahtumien seuraamista hankaloittava juttu on kirjan aikarakenne. Alussa murha on tapahtunut. Sitten aletaan tekemään poliisihaastatteluja. Ja samaan aikaan hypätäänkin alkuun. Siihen hetkeen, josta eräällä tavalla tapahtumat lähtivät liikkeelle. Poliisihaastattelut vuorottelevat tapahtumien seuraamisten kanssa. Monet kirjan henkilöistä päätyvät haastateltavaksi. Ja tapahtumia seuraillaan aikalailla tasaisesti henkilöhahmojen välillä. Vähitellen erilaisten “todistajanlausuntojen” pohjalta alkaa paljastua erilaisia ja toinen toistaan kamalampia salaisuuksia ja epäilyksiä. Aika monella on ollut varsin hyvät motiivit surmatyöhön. Mutta kuka on lopulta todellinen syyllinen?

Monipolvinen ja jännittävä. Ehkä turhan monilla henkilöhahmoilla sävytetty kertomus, jossa vaietuilla salaisuuksilla on suurin valta.

Lukijana Putkonen-Örn on hyvä. Häntä on mukava kuunnella ja hän lukee tasaisesti ja selvästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti