keskiviikko 17. marraskuuta 2021

Siri Pettersen: Kupla

 

Alkuteos: Bobla (2018)

Kääntäjä: Eeva-Liisa Nyqvist

Ilmestymisaika: 2018 (ko.painos)

Sivumäärä: 176

Kustantaja: Jalava

ISBN: 9789518875751

Muoto: e-kirja (BookBeat)

Peukku: ^^b

*Kine on orja.

Hänen on pakko herätä joka aamu, pakko mennä kouluun ja pakko päntätä kaikkea turhaa. Hänen on pakko kestää pilkkanimeä Kupla, pakko juoda kevytmaitoa täysmaidon sijasta ja pakko laulaa maailman noloimmassa joulukuorossa. Hän on toisten keksimien tyhmien sääntöjen armoilla, tyhmässä kaupungissa, tyhmässä maailmassa.

Kaikkien aikojen kamalimman koulupäivän jälkeen hän löytää hautausmaalta salaperäisen lasipallon, jonka sisällä on riepunukke. Pallosta kasvaa valtava kupla, johon voi mennä sisään. Siinä on Kinen kaipaama avain vapauteen. Kupla osaa lentääkin! Lopultakin Kine pääsee eroon kaikesta! Hän saa haistattaa kaikille pitkät ja olla ihan rauhassa. Vain hän ja omituinen riepunukke. Ikuisesti…

Kupla on maagista realismia kaikille, jotka ovat ikävuosiltaan kymmenen ja sadan välillä. Se on hillittömän hauska ja haudanvakava jännityskirja Tim Burttonin lumoavassa hengess.

Norjalainen Siri Pettersen on aiemmin kirjoittanut Korpinkehät-trilogian, joka on valloittanut fantasianlukijat ympäri maailman. Kirjoittamisen ohella hän työskentelee graafisena suunnittelijana - hän on suunnitellut itse kaikkien kirjojensa kannet.*




Hyvällä ja toimivalla otteella kirjoitettu nuortenromaani, joka käsittelee 12-vuotiaan elämää ja ongelmia. Näitä ongelmia ovat niin kaverit, yksinäisyyden ja hyväksymisen tunteet, vanhemmat, ensimmäiset ihastumiset, ympäristön paineet… Sekä omat mokat.

Kine on hyvin samaistuttava nuori. Hän tuntee olevansa erilainen. Hänen elämänsä on vaikeaa. Äiti ja isä eivät ymmärrä. Oma luokkakin on hankala ja täynnä kiusaajia. Sitten Kine saa Kuplan. Kuplassa hän on turvassa maailmalta ja saa olla rauhassa. Mutta onko Kuplassa oleminen lopulta sitä, mitä Kine todella haluaa ja tarvitsee?

Kupla on kiinnostava kirja, jossa kenties parhainta on se, että se on kirjoitettu lähes kokonaan niin, että Kineksi voi kuvitella lähes kenet tahansa. Vaikka parissa kohdassa mainitaan, että Kine on tyttö, on hän kuitenkin sellainen, että hänessä on hyvin paljon myös poikamaisia piirteitä. Näin ollen uskon että lähes kuka vain voi innostua kirjasta ja sen tarinasta.

Hieno kirja. Hyvä tarina. Hyvää kerrontaa. Sopivasti jännitystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti