sunnuntai 4. lokakuuta 2020

Jens Henrik Jensen: Jäätyneet liekit

Alkuteos: De frosne flammer (2016)
Kääntäjä: Sanna Manninen
Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)
Sivumäärä: 394
Kustantaja: WSOY
ISBN: 9789510448243
Muoto: e-kirja (BookBeat)
Sarjamerkintä: Oxen #3
Peukku: ^^b
Lukulistalta: 100

*Kuinka taistella näkymätöntä vihollista vastaan?

Kuolleeksi luultu Niels Oxen toipuu vakavista vammoista Ruotsin saaristossa ja on elämänsä pahimman valinnan edessä: Jos salaisen valtaverkoston Danehofin johtajille selviää, ettei Oxenia saatukaan hengiltä, he käynnistävät ihmismetsästyksen hänen päänsä menoksi. Jos taas Tanskan poliisi huomaa hänen olevan elossa, hän joutuu etsintäkuulutetuksi murhasta, jota ei ole tehnyt. Oxen ei halua pakoilla lopun ikäänsä vaan päättää yrittää paljastaa syylliset. Mutta näkymätön vihollinen on vaikea vastustaja.

Jäätyneet liekit on kolmas osa tanskalaisen Jens Henrik Jensenin (s. 1963) kansainväliseen suosioon nousseessa Oxen-sarjassa, josta SF Studios valmistelee tv-sarjaa. Aiemmin sarjassa ovat ilmestyneet Hirtetyt koirat (2018) ja Pimeän miehet (2019). Ennen kirjailijaksi ryhtymistään Jensen työskenteli pitkään toimittajana, mitä perua on hänen intohimonsa salaisten valtarakenteiden tutkimiseen.*



Oxen-sarjan kolmas osa on ehkä myös sarjan kehnoin. Ainakin minusta. Sen juoni on vetävä, toiminnallinen ja täynnä yllätyksiä. Sen sijaan kerronta on astetta rikkinäisempi.

Oxenin elämä on palautunut jokseenkin “raiteilleen”. Hän on toipunut ja hän tietää, että hänen on tehtävä jotain saadakseen elämänsä takaisin. Tälle toivioretkelle hän lähtee sinällään innokkaasti. Heti alkuunsa hän on värväämässä mukaansa vanhoja tuttuja. Joilla kaikilla ei menekään sitten ihan niin hyvin. Pimeän miehet Danehofista ovat tehneet heidän elämänsä vaikeaksi. Mutta porukalla on intoa ja taitoa alkaa pistää kampoihin. Tarina eteneekin sekä Oxenin, Mossmanin ja Francken kuvakulmista.

Lisäksi tarina etenee myös mystisen John Smithin, Danehof Idän ja muutaman muun henkilön näkökulmista. Moinen poukkoilu on joissain paikoissa hankalasti seurattavaa. Etenkin kun niitä yllätyksiä tuppaa yhteen vaiheeseen loikkaamaan esiin jokaisesta puskasta. Lopussa jopa hieman liikaakin…

Tällä kertaa Oxen leikkii tovereineen melkoisia agentteja. He selvittävät salaisuuksia kirjeistä, vakoilevat ja salakuuntelevat. Tietysti mukana on myös melkoisesti taisteluita. Oxenin Seitsikko saa yllättävän vähän näyttämötilaa, mikä tietysti on sinällään hieno asia. Ehkä sotaveteraani on viimeinkin matkalla kohti uutta alkua?

Kiintoisat hahmot, hieno tarinan kehitys ja mielikuvituksekas seikkailu. Loistavaa viihdettä! Suosittelen tätä sarjaa kunnon jännityksen ystäville.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti