maanantai 10. huhtikuuta 2023

S.N. Pires: Yökulkija

Alkuteos: Yökulkija (2020)

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kustantaja: Minerva

Sivumäärä: 227

ISBN: 9789523750098

Muoto: e-kirja (Nextory)

Sarjamerkintä: Pedon sydän #2

Peukku: q^^



*Pedon sydän -trilogian toinen osa jatkaa nuoren omapäisen Tommon ja Lokka-noidan tyttären kiehtovaa tarinaa.


Tarina vie tuhansien vuosien taakse, muinaiseen noitien ja haltioiden maahan, jossa Auringonkansa ja heidän metsästys- ja laidunmailleen työntyvät vieraskansat kamppailevat elintilasta ja vallasta.


Tommo on karkotettu Tollen suvusta ja hän vaeltelee yksin metsissä. Katkerana hän antaa susihaltijalleen vallan ja muuttuu vihatuksi sudeksi, yökulkijaksi.


Tommon poissaollessa lovinoita Lokan tyttärentytär ja mahtavat tuhovoimat omaava noitarumpu ovat joutuneet viholliskansan, merentakaisten käsiin. Kuolinvuoteellaan Lokka sysää Tommon niskoille vastuun rummun ja lapsenlapsensa pelastamisesta.


Tommo lähtee suorittamaan vaarallista tehtävää tietäen, että hänen onnistumisestaan riippuu koko kansan kohtalo. Ja jos hän saa rummun ja pelastaa tollelaiset, hänet hyväksytään takaisin omiensa pariin.


Pedon sydän -trilogia on ikiaikainen jännittävä tarina hyväksytyksi tulon kaipuusta ja kostosta. Väkevä kerronta ja rikas kieli tekevät S.N. Pireksen teoksista vaikuttavan lukunautinnon.*



Minusta Yökulkija on parempi kuin trilogian aloittanut Karhunkiertäjä. Kerronta tuntuu toimivan paremmin, eivätkä henkilöhahmojen synkistelyt aiheuta niin paljoa närkästystä. Tämä tosin johtunee siitä, että tapahtumia seurataan nyt huomattavasti useamman henkilön matkassa. Ääneen pääsevät niin Tommo, Pikku-Tihi, Sarritsa kuin lovinoita Kuikkakin. Vaihtelu henkilöhahmojen välillä toimii ihan mukavasti ja jännitys säilyy hyvin.

Kirjassa on myös jotenkin enemmän "äksöniä" kuin ensimmäisessä. Joskin tapahtumien aikajana on hivenen häilyvä. Välistä tuntuu, että asiat tapahtuvat hetkessä ja peräkkäisinä päivinä, mutta sitten taas toisaalta tuntuu kuluneen viikkoja ellei jopa kuukausia. Se hieman häiritsee, mutta ei lopulta kauhean paljoa. Sen verran kiintoisia tapahtumia nimittäin tulee vastaan aina kieroista sopimuksista pelastettaviin lapsosiin.

Tällä hetkellä olen tyytyväinen siihen, että annoin mahdollisuuden. Ja aion kyllä jatkaa trilogian kolmanteen osaan, sillä nyt haluan tietää, miten tässä käy. Tuhotaanko paha rumpu vai ehtivätkö luonnon voimat riehaantumaan täysin?

Lopussa hyvä luettelo vieraammista sanoista ja termeistä. Joskin tässä kyseisessä e-kirjaversiossa se ei toiminut kunnolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti