keskiviikko 19. huhtikuuta 2023

Vesa Haapala: Alexis

Alkuteos: Alexis : elämänkertomus (2023)

Lukija: Jukka Pitkänen

Ilmestymisaika: 2023 (ko.painos)

Kustantaja: Otava

Kesto: 9h 57min

ISBN: 9789511449478

Muoto: e-äänikirja (Nextory)

Peukku: q^^

Lukuhaaste 2023: 16. Kirjassa kirjoitetaan kirjaa (16/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2023 ainakin: 29, 37,39, 40, 46 ja 49



*Rujonkaunis romaani Aleksis Kiven kohtalonvuosista on traaginen kuvaus kirjailijasta, joka ei löydä paikkaansa maailmassa.


Nälkävuosien kaataessa kansaa Alexis elää Charlotta Lönnqvistin hyväntahtoisuuden varassa Fanjunkarsin torpassa ja kirjoittaa kirjaa seitsemästä miehestä. Hän on demoniensa riivaama eikä tunne kuuluvansa joukkoon missään: ei talonpoikain työteliäässä seurassa eikä Helsingin seurapiireissä, joiden tunnustuksesta ja taloudellisesta tuesta hän on riippuvainen. Luonto, haaveet ja kirjallisuus ovat hänen kotinsa.*



Minun makuuni tämä kertomus on hieman sekava. Se hyppii "nykyisyyden" ja menneisyyden välillä. Hetken ollaan käsillä olevissa tapauksissa. Sitten kerrataan mennyttä ja kohta viivähdetään kauempana muistoissa. Jotenkin tuli tuntu, että olisi ollut hyvä tietää Kiven elämästä valmiiksi jo enemmän. Asiat olisi ehkä silloin ollut helpompi sijoittaa paikoilleen.


Kivi on sekava persoona. Juoppo ja kurja. Omalla tavallaan nero. Ihminen. Sivuilta välittyy luomisen ja elämisen tuska. Ja ihmisen outous. Tämä mies elää syyllisyydessä, jonka määrää hän ei ymmärrä. Ja jota ei voi käsittää. Jotkut ratkaisuista ovat kammottavia.


Outo ja sekava. En pitänyt. Pitkänen lukee hyvin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti