keskiviikko 13. joulukuuta 2023

Edith Eger: Auschwitzin tanssija

Alkuteos: The Choice: Embrace the Possible (2017)

Kääntäjä: Kirsi-Marja Tielinen

Lukija: Krista Putkonen-Örn

Ilmestymisaika: 2022 (ko.painos)

Kustantaja: Into Kustannus

Kesto: 14h 4min

ISBN: 9789523519855

Muoto: e-äänikirja (Nextrory)

Peukku: q^^



*Tarina painajaisesta vapauteen ja anteeksiantoon.


Lohdullinen ja voimaannuttava tarina siitä, miten ihmiset voivat jäädä oman mielensä vangeiksi - ja miten kuka tahansa voi löytää avaimet vapauteen.


Edith Eger joutui kuusitoistavuotiaana perheinensä Auschwitzin keskitysleirille. Vanhempiensa kuoleman jälkeen Eger joutui tanssimaan Josef Mengelelle selviytyäkseen hengissä. Kun vangit vihdoin vapautettiin vuonna 1945, Eger löytyi ruumiskasasta, juuri ja juuri elossa. Sodan jälkeen hän pakeni Yhdysvaltoihin ja opiskeli psykologian tohtoriksi. Eger auttoi potilaitaan käsittelemään traumojaan samalla, kun hän kamppaili omien muistojensa kanssa. Lopulta hänen oli kohdattava menneisyytensä voidakseen antaa anteeksi - itselleen.


Auschwitzin tanssija voitti National Jewish Book Award- ja Christopher-palkinnon ja nousi New York Timesin sekä Sunday Timesin bestseller-listalle.


Edith Eva Eger (s. 1927) on unkarilaissyntyinen psykologi ja holokaustin selviytyjä. Hän on erikoistunut traumaperäisen stressin hoitoon. Kalifornian yliopiston tohtori Eger on esiintynyt useissa televisio-ohjelmissa, ja hän on kysytty puhuja maailmalla.*




Kirjan nimi ja takakansi antavat varsin väärän kuvan tästä kirjasta. Eger tanssi oman kertomuksensa mukaan Mengelelle KERRAN. Ja vietti keskitysleirillä alle kaksi vuotta. En halua vähätellä tätä, mutta jotenkin teksti ja nimi antoivat olettaa, että kyseessä olisi pidempi aika ja pidempi tanssisuhde.


Tämä kirja on kirjailijan oma kertomus elämästään ja toipumisestaan nuoruutensa kokemuksista. Se on terapeuttina toimivan naisen matka kohti omaa parantumistaan. Hän peilaa omaa elämäänsä ja omia kokemuksiaan omien potilaidensa kautta. Näistä kohtaloista ja kohtaamisista muodostuu koskettava ja kaunis tarina itsensä kohtaamisesta ja hitaasti tapahtuvasta eheytymisestä ja parantumisesta.


Mielenkiintoinen tositarina, josta jokainen voi oppia jotain.


Putkonen-Örn lukee hyvin ja vakaasti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti