sunnuntai 3. joulukuuta 2023

Niklas Natt och Dag: 1795: Petojen naamiaiset

Alkuteos: 1795 (2021)

Kääntäjä: Kari Koski

Lukija: Jukka Pitkänen

Ilmestymisaika: 2022 (ko.painos)

Kustantaja: Johnny Kniga

Kesto: 14h 38min

ISBN: 9789510453612

Muoto: e-äänikirja (Nextrory)

Sarjamerkintä: Bellman noir #3 / Jean Mickel Cardell #3 / Tukholma #3

Peukku: ^^b



*Murhatut lapset huutavat kostoa 1700-luvun lopun Tukholmassa.


Niklas Natt och Dagin historiallisen trillerisarjan kolmas ja viimeinen osa jättää hyytävät jäähyväiset pohjattoman synkälle, mutta lumoavalle, Tukholmalle.


Orpokodin murhapoltossa on kuollut sata lasta. Köyhiä poikia ristiinnaulitaan eliitin naamiaisissa, tyttöjä myydään herrojen huviksi vallan linnakkeisiin.


1700-luvun lopun Tukholmassa vahvat voittavat ja vauraat tekevät mitä huvittaa, eivätkä piinatut lapset saa rauhaa ennen kuin heidän kuolemansa on kostettu. Koston enkelit, oman lapsensa menettänyt Anna Stina Knapp ja Ruotsinsalmen taistelun veteraani Mickel Cardell, eivät tiedä mitä tekevät mutta ovat varmoja siitä, että toimettomaksi ei voi jäädä.


Ja Tukholma, kaupunki siltojen välissä, on yhä korruptoitunut, sairas ja likainen.


Niklas Natt och Dag kirjoitti itsensä kansainväliseen tietoisuuteen heti ensi yrittämällä historiallisella trillerillään 1793. Hänen esikoisromaaniaan ja sen jatko-osaa 1794 – Elävien haudasta on myyty Ruotsissa yhteensä lähes miljoona kappaletta. Natt och Dag on Ruotsin vanhin elossa oleva aatelissuku.*



Trilogian kolmas osa jatkaa aikalailla siitä, mihin edellinen jäi. Tosin se myös ottaa uusia kuvakulmia mukaan. Tapahtumia seuraillaan nimittäin myös epäsuosioon joutuneen Tyckon kautta kuin myös nuoren Eliaksen. Näiden kahden elämät kietoutuvat entistä tiukemmin vanhojen tuttujen sekaan. Eikä kenelläkään oikein tunnu menevän hyvin. Cardell etsii Anna Stinaa palaneena ja kärsivänä. Anna Stina itse tuskin elää, Tycko pakenee minkä kerkiää. Emil koettaa päästä itsensä herraksi ja Elias tavoittaa äitinsä. Rumuutta löytyy, mutta myös toivoa. Eikä kukaan osaa luottaa toiseen...

Likainen. Ruma. Kaunis. Koskettava. Karua elämää hienosti kerrottuna.

Pitkänen päättää trilogian hyvään lukusuoritukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti