perjantai 29. joulukuuta 2023

Jens Henrik Jensen: Gladiaattori

Alkuteos: Gladiator (2021)

Kääntäjä: Anna Skogster

Lukija: Jani Karvinen

Ilmestymisaika: 2023 (ko.painos)

Kustantaja: WSOY

Kesto: 16h 37min

ISBN: 9789510497708

Muoto: e-äänikirja (Nextrory)

Sarjamerkintä: Oxen #5

Peukku: q^^



*Voiko edes Oxen selviytyä tästä?


Kihelmöivän realistisen Oxen-sarjan viides osa Gladiaattori kertoo yönmustasta julmuudesta ja siitä, miten vanhat synnit aina nousevat pintaan.


Niels Oxen on vihdoin hakenut apua sotakokemustensa jättämiin traumoihin. Hän on jopa ruvennut auttamaan kohtalotovereitaan, muita PTSD-oireista kärsiviä sotaveteraaneja. Tarkoitus on seuraavaksi lähteä veteraaniryhmän kanssa survival-retkelle erämaahan. Kun selviää että on liikkeellä tarkka-ampuja, joka ottaa maalikseen juuri sotaveteraaneja, eloonjäämistaistelusta tulee todellisuutta. Oxen joutuu vanhan ystävänsä Margrethe Franckin kanssa kohtaamaan pahuuden, joka ei tunne rajoja eikä piittaa ihmishengestä vähän vähää.


Tanskalainen Jens Henrik Jensen (s. 1963) teki kansainvälisen läpimurron ensimmäisellä Oxen-kirjallaan Hirtetyt koirat 2012. Oxen-sarjan kolmesta ensimmäisestä osasta on tekeillä tv-sarja. Jensen on naimisissa ja kahden lapsen isä. Häntä kiinnostavat kirjoittamisen lisäksi kalastus, jalkapallo ja elokuvat.*



Sarjan viides osa ei yllä aikaisempien tasolle. Siinä on paljon toimintaa ja useampikin juoni punoutuu yhteen. Se, mikä ei minuun oikein iskenyt, on se, että aikalailla puolet kirjasta Oxen on oikein, oikein pahassa pulassa eikä itse pysty vaikuttamaan tilanteisiin... Sen sijaan kaikki muut tutut henkilöt saavat panna peliin parastaan jotta asiat etenisivät ja Oxen selviäisi.

Kirjaan tulee myös uusi "päähenkilö". Hän on omalla tavallaan kiinnostava, mutta jokseenkin vähän liian "ylivoimainen" kaikessa mihin ryhtyy. Se herättää lievää ärsytystä.

Muuten tarjolla on oivallista viihdettä, joka juoksuttaa poliisia ympäriinsä ja kuroo hienosti tapahtumia myös laajoille kansainvälisille vesille.

Karvinen lukee kivasti ja selkeästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti