Alkuteos: Animal farm (1945)
Kääntäjä: Panu Pekkanen
Ilmestymisaika: 2015 (ko.painos)
Sivumäärä: 126
Kustantaja: WSOY
ISBN: 978-951-0-41787-4
Muoto: Nid.
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 12, 15, 16, 18, 38, 39 ja 50
Lukulistalta: 74
*Klassinen tutkielma vallan väärinkäytöstä.
Majuri-karju vakuttaa Willingdonin Kartanon eläimet vallankumouksen välttämättömyydestä ja ne käyvät juopottelevan isäntänsä Jonesin ja hänen julmien renkiensä kimppuun. Juhannusaattona leimahtava vallankumous on hetkessä ohi ja eläimet ryhtyvät itsenäisesti hoitamaan valtaamaansa maatilaa. Vähitellen sikojen luonnollinen viekkaus ottaa mittaa jopa ihmisen ahneudesta, ja uuden aikakauden teeseistä on jäljellä ainoastaan tuntemattomaksi rusikoitu lause: “Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta toiset eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset.”
Orwellin vuonna 1945 julkaistun veitsenterävän poliittisen satiirin sanoma on ajattoman pelottava vielä tänäkin päivänä.*
Eläinten vallankumous on nopealukuinen kirja, jonka voi helposti ahmaista kerralla. Näin kävi ainakin itselleni. En tosin alkanut pohdiskelemaan kirjan syvempiä merkityksiä sen kummemmin. Huomioin vain ne, mitkä osuivat helposti ja suoraan lukiessa silmään.
Kirjan “tarina” on melko selkeä. Huonosti kohdellut eläimet ottavat maatilalla vallan, mutta varsin pian fiksut siat alkavat ottaa valtaa ja käyttävät herkkäuskoisempia eläimiä hyväkseen. Eivätkä harvat rohkeat uskalla tai osaa nousta vastustamaan sikavaltaa. Yhtymäkohdat voi selvästi nähdä, kun miettii kirjan alkuperäistä ilmestymisaikaa. Eipä uudesta vallasta aina ole paremmaksi…
Kirja on edelleen erittäin luettava ja ajankohtainen. Sen voi lukea poliittisena kannanottona tai vain hyvänä kertomuksena. Kummin vain, se toimii. Orwell osaa kirjoittaa valloittavasti ja persoonallisesti. Mikä parasta, kirja ei ole paksu. Tämä vinkiksi niille nuorille, jotka kaipaavat nopealukuisen ja ohuen kirjan koska “opettaja käski”.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti