maanantai 16. joulukuuta 2019

Maria Turtschaninoff: Anaché

Alkuteos: Anaché. Myter från akkade (2012)
Kääntäjä: Marja Kyrö
Ilmestymisaika: 2013 (ko.painos)
Sivumäärä: 523
Kustantaja: Tammi
ISBN: 978-951-31-7239-8
Muoto: Sid.
Peukku: q^^
Huom: tarina sijoittuu samaan maailmaan kuin kirjailijan teos Arra
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 2, 9, 11, 13, 15, 16, 18, 29, 36, 39, 43 ja 46
Lukulistalta: 81

*”Sinä yhdistät sisartesi ja veljiesi kohtalon. Kohtaat epäluuloa, pelkoa ja ihailua. Tiesi ei ole helppo.”

Akkadien valtakunta sijaitsee Lavorasta länteen ja Urundiasta pohjoiseen. Akkadit ovat paimentolaisia, ja heidät on muovannut kansaksi maa, jossa he elävät: aava lakeus, pitkä karhea ruoho ja ääretön sininen taivas. Heidän maataan kansoittavat hevoset ja lampaat, ikiaikaiset tarinat ja henkiolennot.

Mutta kerran akkadien keskuuteen syntyy tyttö, jonka kohtalo muuttaa kaiken, mitä he ovat itsestään tienneet. Tytön nimi on Anaché.

Vaikka luontoa herkästi aistiva Anaché kasvaa miesten hallitsemassa maailmassa, Heor-veli opettaa hänet salaa metsästämään ja ratsastamaan. Ja kun henget kertovat Anachélle hänen tulevaisuutensa, ennustus on aivan toisenlainen kuin muiden samanikäisten  tyttöjen.*



Anaché on kirja, joka lähtee hitaasti käyntiin. Minulla alku takkusi. Kieli on hyvää ja luettavaa, mutta Anaché ja hänen perheensä jäävät jotenkin etäisiksi. Näin käy myös tytön ja hänen veljensä välisen läheisen suhteen kuvailun kanssa. Vasta kun myrsky alkaa toden teolla puhjeta, lähtevät tapahtumat käyntiin ja tarina nappaa mukaansa.

Anachén maailma on miesten maailma. Nainen on vaimo ja äiti. Hänen paikkansa on kotona ja osansa totella miestään. Anaché on kuitenkin kapinallinen, kuten arvata saattaa. Ja hänestä kasvaa varsin erikoislaatuinen nuori ihminen. Hän kunnioittaa sekä miehiä että naisia ja muistaa myös kaikki henget ja jumalat.

Kirjan kertomus on tarina kasvusta, ystävyydestä, menetyksestä sekä ennakkoasenteiden muuttamisesta. Se on kuvaus ihmisen ja luonnon välisestä tasapainon säilyttämisestä ja oman paikkansa löytämisestä.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat samaan maailmaan kuin kirjailijan teos Arra. Ehkä tämän toisen teoksen lukeminen olisi avannut Anachén tarinaa toisella tapaa. Hyvin se toimi näinkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti