lauantai 7. maaliskuuta 2020

David Eddings: Salattu kaupunki

Alkuteos: The Hidden City, book three of the Tamuli (1994)
Kääntäjä: Pasi Punnonen
Ilmestymisaika: 2000 (ko.painos)
Sivumäärä: 639
Kustantaja: Karisto
ISBN: 9512341166
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: Tamulin taru #3
Peukku: q^^
Lukulistalta: 25

*Salattu kaupunki on huikea päätös Tamulin tarun fantasiasarjalle, joka jälleen kerran todistaa, että David Eddings on nykyfantasian kiistaton mestari. Hän kehittelee ritari Sparhawkin tarinasta aidon oman aikamme eepoksen.

Ritari Sparhawk on saavuttanut voiton taistelukentällä tarunomaisista hirviöistä, mutta uljas voitto menettää merkityksensä, kun hänen puolisonsa kuningatar Ehlana, joutuu pahan jumala Cyrgonin ja tämän kätyreiden vangiksi. Cyrgon on kuitenkin aliarvioinut Sparhawkin, joka ei epäröi haastaa jumalaa viimeiseen kohtalokkaaseen taisteluun.*



Trilogian kolmas osa on melkoista juonittelua ja taistelua. Sparhawk ja hänen toverinsa joutuvat jakautumaan pienempiin ryhmiin ja jumalat toimivat heidän viestinviejinään. Kullakin ryhmällä on oma tarkoituksensa ja tehtävänsä huijauksen mosaiikissa… Taistelut ja juonittelut on kuvattu melko nopealla tahdilla. Muutama sankari joutuu hengenvaaraan ja muinaiset voimat jylläävät ja yllättävät. Lisäksi on mukana tietysti myös suunnatonta rohkeutta ja hivenen romantiikkaakin.

Hyvin kirjoitettua ja suunniteltua. Osa pienistä kliseistä jäi aavistuksen häiritsemään. Sekä pari äkkipelastumista. Kyllä nyt fantasiassa saa joku tärkeä henkilö kuolla sankarillisesti! Viimeinen “kohtalokas” taistelu oli myös jonkinlainen pettymys… Hitaamman ja perinteisemmän miekka ja magia fantasian ystäville Tamulin taru on varmasti edelleen mielenkiintoista luettavaa. Itse taidan kuitenkin olla hieman enemmän vauhdikkaampien tapahtumien ystävä. Olen silti tyytyväinen, että palasin näiden sankareiden maailmaan. Vaikka heitä ehkä olikin hivenen liikaa siihen, että heihin kiintyisi kunnolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti