tiistai 24. maaliskuuta 2020

Ian McEwan: Kaltaiseni koneet

Alkuteos: Machines Like Me (2019)
Kääntäjä: Juhani Lindholm
Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)
Sivumäärä: 240
Kustantaja: Otava
ISBN: 9789511347101
Muoto: e-kirja (BookBeat)
Peukku: q^^


*Adam on komea ja älykäs - lähes täydellinen, lähes ihminen.


Eletään 1980-luvun Lontoossa, mutta historia ei ole se, jonka me tunnemme. Cgarlie ostaa Adamin, yhden kalliista ja upouusista androideista. Yhdessä rakastettunsa Mirandan kanssa Charlie määrittelee Adamin persoonallisuuspiirteet - he tekevät Adamista täydellisen. Komea ja älykäs androidi rakastuu Mirandaan, ja kolmiodraama on valmis. Charlie, Miranda ja Adam joutuvat perustavanlaatuisten moraalisten kysymysten äärelle.


McEwanin kumouksellinen ja kiehtova romaani kysyy, mikä tekee ihmisestä ihmisen.*




McEwan on luonut kiintoisan vaihtoehtoishistorian: ihmismäiset androidit ovat mahdollisia jo 80-luvulla. Ne näyttävät ja kuulostavat ihmisiltä. Ne ajattelevat ja ne ehkä jopa tuntevat. Ne jopa vaikuttavat enemmän ihmisiltä kuin jotkut todelliset ihmiset. Niillä tuntuu olevan oma käsityksensä oikeasta ja väärästä. Ja olemassaolosta.


Kirjan kertoja on Charlie, joka paitsi kertoo tapahtumia Aatamin saavuttua niin myös valottaa maailmansa nykytilaa. Kaikki ei aivan ole tässä maailmassa kuten se meni meidän maailmassamme. Charlie on kertojana jokseenkin pitkästyttävä. Hän selittelee, pohtii ja vaihtelee aihetta. Kirja vaatii keskittymistä. Etenkin kun se pitää sisällään vihjeitä ja viitteitä tulevista tapahtumista. Kutkuttaa pohtimaan onko androidi verrattavissa elolliseen olentoon…


Mielenkiintoinen idea, mutta minun makuuni lopulta tylsähkö. En oikein lämmennyt kenellekään henkilöistä. Charlie on jotenkin laiska lusmu, Aatami liian yksioikoinen ja Miranda taas manipuloiva narttu. Nämä siis todellakin vain omia mielipiteitäni. Joku toinen voi nähdä asiat varsin toisin.


Tutustumisen arvoinen ja pohdintaa herättävä teos. Ei nopeasti luettavaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti