tiistai 31. maaliskuuta 2020

Johanna Sinisalo: Auringon ydin

Alkuteos: Auringon ydin (2013)
Ilmestymisaika: 2013 (ko.painos)
Sivumäärä: 339
Kustantaja: Teos
ISBN: 9789518515527
Muoto: Sid.
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2020: 11. Vaihtoehtohistoria (11/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 7, 9, 11, 31, 33, 34, 41, 42 ja 46
Lukulistalta: 32

*On vuosi 2013 Suomen Eusistokraattisessa Tasavallassa. Historiallisista virheistä on otettu oppia. Yhteiskuntarauha ja kansanterveys ovat arvoista tärkeimmät.

Terveysviraston valvova silmä ulottuu kaikkialle. Käytännössä kaikki mielihyvää tai riippuvuutta tuottava on kiellettyä: huumausaineet, alkoholi, nikotiini ja kofeiini. Sallittuja poikkeuksiakin on.

Suomen Eusistokraattisessa Tasavallassa on erään täkeän mielihyvähyödykkeen jakelu haluttu tehdä vaivattomaksi. Siksi valtiollinen tiede on jalostanut ihmisestä uuden alalajin: alttiin, nöyrän ja itseään tyrkyttävän. Ennen heitä kutsuttiin naisiksi.

Vanna on jotakin aivan muuta kuin miltä näyttää.

Jare on koukussa riskinoton adrenaliiniin. 

He yhdistävät voimansa saadakseen pääsylipun jonnekin pois.

He sotkeutuvat äärimmäisen vaarallisena tunnetun nautintoaineen välitykseen. He diilaavat chiliä.

Kun Vanna koettaa epätoivoisesti selvittää, mitä hänen kadonneelle sisarelleen tapahtui, Jare törmää outoon uskontokulttiin, jonka käsissä on on Auringon ydin.

Onko tällä epäinhimillisen tulisella chililajikkeella vaikutuksia, jotka on syystäkin kielletty?*



Sinisalolla näyttää olevan tyylinä se, että hän muokkaa ja soveltaa olemassa olevaa historiaa osaksi kertomuksiaan. Auringon ytimessä on pätkiä kirjoista ja lehdistä, jotka ovat osa “historiaa”. Näissä lehtileikkeissä kerrotaan siitä, kuinka osasta naisista on tullut eloisia, “söpöjä tyttömäisiä naisia”, jotka miellyttävät miehiä ja joilla ei oikeastaan tarvitse olla aivoja ollenkaan. Heidän vastakohtansa taas ovat morlokki-naiset, joilta kyllä löytyy aivoja, mutta joiden ei tarvitse lisääntyä ollenkaan. Maailma on siis hyvin miesvaltainen ja miesten hallittavissa. Tai siis, Suomi on sellainen. Esimerkiksi Espanja on melko vapaamielinen rappiodemokratia, jossa naisellakin voi olla omaa omaisuutta.

Tarina kerrotaan paitsi lehtileikkeillä, myös Vannan sisarelleen Mannalle kirjoittamilla kirjeillä ja Jaren kertomuksen pätkinä. Melkoista kikkailua tyylillisesti siis. Toisaalta vaihtelevuus tekee kirjasta dynaamisen lukea. Luvut ovat lyhyitä ja koko ajan tapahtuu. On myös kiinnostavaa lukea kaikkea mukaan laitettua tietoa chilistä, joka siis on kirjan maailmassa kiellettyjen nautintoaineiden listalla ja aikalailla verrattavissa huumeisiin.

Kiintoisa idea. Vauhdikas toteutus. Mukava ja varsin nopeasti luettava kokonaisuus. Mielestäni helpommin lähestyttävä kuin esimerkiksi Ennen päivänlaskua ei voi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti