sunnuntai 7. kesäkuuta 2020

Yoko Ogawa: Professori ja taloudenhoitaja

Alkuteos: 博士の愛した数式 [Hakase no ai shita sūshiki] (2003)
Kääntäjä: Antti Valkama
Ilmestymisaika: 2016 (ko.painos)
Sivumäärä: 133
Kustantaja: Tammi
ISBN: 9789513191320
Muoto: e-kirja (BookBeat)
Peukku: ^^b
Lukuhaaste 2020: 24. Kirja kirjailijalta, joka on kirjoittanut yli 20 kirjaa (24/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 9, 11, 24, 25, 29, 37 ja 41
Lukulistalta: 60

*Muistin hauraus ja matematiikan kauneus.

Viehättävä japanilainen romaani kertoo entisestä matematiikan professorista, jonka muisti ulottuu vain 80 minuutin päähän, hänen talouttaan hoitavasta nuoresta naisesta ja naisen 10-vuotiaasta pojasta, “Juuresta”. Aluksi yhteiselämä tuntuu hankalalta ja ja toisten tavat vaikeilta hyväksyä, mutta yllättäen erikoinen kolmikko löytää yhteisen nimittäjän baseballista ja salaisuudet alkavat selvitä. Kuka on nainen professorin keräilykorttilaatikon pohjalta löytyneessä valokuvassa? Mikä taloudenhoitajan elämän miehiä vaivaa? Voiko rakastaa ihmistä jota ei muista? Mistä numerot tulevat? Tämä koskettava ja inhimillinen tarina johdattaa lukijan matemaattisen maailman ihmeiden äärelle.

Yoko Ogawa (s. 1962) on Japanissa erittäin arvostettu kirjailija, joka on vuodesta 1988 lähtien julkaissut yli 40 teosta. Teoksista tunnetuin ja laajimmin käännetty on Professori ja taloudenhoitaja. Sen taskukirjaversio myi Japanissa kahdessa kuukaudessa miljoona kappaletta, ja sen pohjalta on tehty myös elokuva. Nobelisti Kenzaburo Oe on sanonut: “Yoko Ogawa osaa kuvata hienovaraisia psykologisia tapahtumia kepeästi mutta samalla syvällisesti.”*


Professori ja taloudenhoitaja on lämminhenkinen ja herttainen kirja. Siinä on miellyttävä ja rauhallinen tunnelma. Tapahtumat kerrotaan muisteluna, jolloin tulee tunnelma ajasta, joka on kullannut muistot entistäkin rakkaammiksi. Vaikka tarinan idea on yksinkertainen, kotiavustaja hoitamassa työtään, on ideaa saatu rikastettua hyvin. Naisen pojan ja professorin välinen suhde esimerkiksi on herttaista seurattavaa ja mukana elävät matemaattiset faktat oikeastikin mielenkiintoisia. Tekstistä henkii seesteisyys, joka mielestäni hyvin kuvaa japanilaista elämänmenoa.

Minulle Professori ja taloudenhoitaja oli ihastuttava lukukokemus, joka henki hyviä muistoja mieleen. Se laittoi hymyilemään, vaikka paikoitellen se olikin surullinen. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen teos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti