torstai 2. tammikuuta 2020

Brian K. Vaughan: Saga. [Ensimmäinen kirja]

Alkuteos: Saga (2012)
Kääntäjä: Antti Koivumäki
Kuvittaja: Fiona Staples
Teksti: Brian K. Vaughan
Ilmestymisaika: 2014 (ko.painos)
Sivumäärä: 166
Kustantaja: Like
ISBN: 978-952-01-1159-5
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: Saga #1
Peukku:  ^^b


*Alana ja Marko taistelevat galaktisen sodan vastapuolilla. Heidän rotunsa ovat sotineet ammoisista ajoista lähtien, eikä rauhasta näytä olevan toivoakaan. Kun Alana ja Marko rakastuvat ja saavat lapsen, he joutuvat pakenemaan molempien kansojen vihaa henkensä edestä. Kolmikkoa jahtaavat kylmäveriset palkkatappajat, omat vanhemmat ja TV-päiset robottikuninkaalliset.


Saga kertoo eeppisen tieteisseikkailun kautta tarinan politiikasta, rakkaudesta ja perheen perustamisesta. Saga 1 oli Yhdysvaltain myydyin sarjakuvaromaani vuonna 2013, ja se voitti kolme Eisner-palkintoa sekä arvostetun Hugo-tieteiskirjallisuuspalkinnon.*





Vau. Siitä sanasta on hyvä lähteä. Sillä tämä sarjakuva jätti minut hetkeksi aivan sanattomaksi.
Sagan ensimmäinen kirja on kaunis, hauska, iljettävä, julma, rehellinen… Sitä on hankala pukea sanoiksi. Mutta yritetään.


Sarjakuva on kaunista katsottavaa. Se on väreiltään yltäkylläinen ja kuvitukseltaan täynnä upeaa mielikuvitusta. Kummallisia olentoja, uskomattomia paikkoja. Katse lepää sivuilla, ihastelee toisen kynänjälkeä. Osa kuvituksesta on kuitenkin sellaista, ettei se sovi herkimmille. Saga on selvästi aikuisten sarjakuva.


Juoni. Marko ja Alana pyrkivät pois planeetalta. He ovat valmiit taistelemaan. Ja heidän on pakkokin. Monet haluavat heidät hengiltä. Tarinaa kertoo heidän tyttärensä, joten ainakin jotain nämä kaksi ovat tehneet oikein. Tytär on selvinnyt kertomaan tarinaansa, joka paljastuu vähitellen samalla kuin vanhempien menneisyyskin. Taustalla riehuu suuri sota, joka kattaa koko galaksin. Ja pitää sisällään myös monien muiden tarinoita: palkkamurhaajan ja robottiprinssin esimerkiksi.


Saga vaikuttaa hyvin mielenkiintoiselta sarjakuvalta, jonka päähenkilöt ovat rakastettavia ja ihastuttavia. Itse menetin sydämeni tälle parille ja heidän vitseilleen. Pariskunnan huumori on yksi sarjakuvan parhaimmista anneista.


Minun on yksinkertaisesti pakko päästä jatkamaan matkaa Alanan, Markon, Izibelin ja muiden seurassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti