sunnuntai 29. toukokuuta 2022

Elina Pitkäkangas: Kuura

 

Alkuteos: Kuura (2016)

Lukija: Anniina Piiparinen

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kesto: 12h 52min

Kustantaja: Saga Egmont

ISBN: 9788726577754

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Sarjamerkintä: Kuura #1

Peukku: q^^

*Urbaania fantasiaa ja romantiikkaa sekoittava “Kuura” ammentaa tiivistunnelmaisen tarinansa klassisista ihmissusimyyteistä. Nykypäivän Suomeen sijoittuvassa kertomuksessa pedon ja ihmisen kahtiajako on pelkkä veteen piirretty viiva. “Kuura” on trilogian avausosa.

Lukiolaiset ystävykset Inka ja Aaron elävät suojattua elämää Turun kupeessa sijaitsevassa, muurin ympäröimässä Kuurankeron pikkukaupungissa, jossa ihmissusiin törmää enää vain uutisissa ja historiankirjoissa. Tasainen arki saa kuitenkin säröjä, kun Inkan pikkuveli joutuu vakavaan onnettomuuteen. Pelko rakkaan menettämisestä pakottaa Inkan etsimään apua muurin varjoisalta puolelta, kylmästä susien yöstä. Teko repii auki salaisuuden, jonka seuraamuksilta edes Aaron ei voi välttyä – etenkään sen jälkeen, kun mukaan vedetään suloinen, pedontuoksuinen Matleena.

Onko parempi varjella suurempaa hyvää vai rikkoa asetettuja rajoja rakkaimpiensa vuoksi?

Elina Pitkäkangas on opiskellut yleistä kirjallisuustiedettä Helsingin yliopistossa. Hänen nuorille aikuisille suunnattu suosittu trilogiansa “Kuura” julkaistiin vuosien 2016-2018 aikana.*



Kuura on teos, josta minulle jäi hieman kaksiset mietteet. Toisaalta se on kiehtova kasvutarina, josta löytyy niin ystävyyttä, rakkautta kuin monia jännittäviä tilanteitakin. Toisaalta se sortuu paikoitellen teinien nokitteluun, itsekkyyteen ja muutamiin muihin typeryyksiin.

Kirjassa kertojina toimivat kaverukset Inka ja Aaron. He ovat erottamattomat ystävykset, mutta sitten tapahtumat ja erityisesti ihmissudet alkavat repimään heitä erilleen. Näin käy, sillä mukaan iskee rakkaus ja välittäminen sekä varsin kummalliset mustasukkaisuuden piikit.

Lukioikäisten suhdesotkuja, tansseja ja vaaroja löytyy. Kuten myös hieman kummaksuttavia ihmissuhdekuvioita muutenkin. Välillä en ymmärrä näiden nuorten ajatuksen juoksua ollenkaan. Ne tuntuvat olevan hetkittäin lähes päinvastaiset keskenään.

Oli miten oli. Kirjan kerronta on aika vetävää ja hahmot ihan mielenkiintoisia. Tylsää hetkeä ei tule ja kirjassa on kivasti jännitystä ja kuumia tunteita nuorille. Kokonaisuus toimii ja omalla tavallaan koukuttaa. Loppu jää sen verran jännään paikkaan, että jatkoa odottaa.

Piiparinen on lukijana hyvä valinta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti