torstai 19. toukokuuta 2022

Risto Isomäki: Gilgamešin tappio

 

Alkuteos: Gilgamešin tappio (1994)

Lukija: Aku Laitinen

Ilmestymisaika: 2021 (ko.painos)

Kesto: 9h 9min

Kustantaja: Into Kustannus

ISBN: 9789523514300

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

*Tieteisjännäri, jossa mittaa toisistaan ottavat ihmisen ahneus ja luonnon herkkä tasapaino.

Risto Isomäki (s. 1961) on laaja-alainen ja arvostettu kirjailija, kolumnisti ja ympäristöaktivisti. Hän on julkaissut yli 20 romaania ja tietokirjaa. Sarasvatin hiekkaa (Tammi 2005) oli Finlandia-ehdokas ja voitti Tähtivaeltaja- ja Kiitos kirjasta -palkinnot. Romaanista tehty sarjakuva voitti Sarjakuva-Finlandian. Isomäen kirjoja on käännetty lähes 20 kielelle, ja hänelle on myönnetty myös European Science Fiction Associationin palkinto.*



Kirja alkaa aika pahasta tilanteesta. Oma pallomme on kuolemassa ja ihmiset pyrkivät levittäytymään muualle laajaan avaruuteen. Tarkoitus on tutkia toisia planeettoja ja löytää sellaisia, joilla voisi elää. Samaan aikaan osa taistelee vielä Maapallolla ja yrittää pitää sen elossa edes sen aikaa, että ihmiskunnan tulevaisuus on taattu.

Eräs tutkimusretkikunta päätyy planeetalle, jota hallitsee Puu. Tämä planeetta on kuin valtava viidakko, jossa ei näytä olevan ollenkaan petoja. Mutta…

Tuon retkikunnan jälkeisiä tapahtumia seurataan muutamassa eri paikassa ja useampien henkilöiden kautta. Eräät ovat taas tuolla planeetalla ja heidän tarkoituksensa on koettaa asuttaa planeettaa. Ottaa se käyttöönsä. Toiset taas ovat Kaislameressä ja koettavat pysyä piilossa. Ja osa taas on Maassa, missä he koettavat puolustaa Maahan tuotua Puuta. Osa taas koettaa varmistaa, että heidän suunnitelmansa toteutuvat.

Tapahtumissa on tutkimuksia, elämää planeetalla. Suunnitelmia tulevaisuuden varalle. Miehistön välisiä kinoja ja rakkausjuttuja. Sekä kummallista kosmista voimaa, sekä telepatiaa. Kokonaisuus on aikamoinen pakkaus, jonka esittämät ajatukset menevät välillä yli minun tajuntani. Omalaatuinen ja omalla tavallaan kiinnostava, mutta ehkä paikoitellen hivenen epäuskottava.

Laitinen on varma lukija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti