torstai 12. toukokuuta 2022

Mohsin Hamid: Exit west

 

Alkuteos: Exit West (2017)

Kääntäjä: Juhani Lindholm

Lukija: Fiona Musanga

Ilmestymisaika: 2022 (ko.painos)

Kesto: 5h 34min

Kustantaja: Otava

ISBN: 9789511434955

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

Lukuhaaste 2022: 25. Kirjan nimessä on ilmansuunta (25/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2022 ainakin: 27, 30, 32 ja 43

*Palkittu romaani nuorten rakastavaisten paosta sekasortoisesta Lähi-Idästä – tarina rakkaudesta ja luottamuksesta.

Nadja ja Saeed kohtaavat iltaluennolla ja heittäytyvät vähitellen salaiseen suhteeseen maassa, joka on sisällissodan kynnyksellä. Väkivalta yltyy ja ulkonaliikkumiskielto on voimassa öisin. He alkavat kuulla huhuja ovista joista voi livahtaa pois, vaarallisesti ja kovaan hintaan. Kotimaa jää taakse. Oudossa ja epävarmassa tilanteessa he yrittävät pitää kiinni toisistaan ja menneisyydestään.

Exit west valittiin New York Timesissa vuoden 2017 parhaaksi kirjaksi ja se voitti myös mm. LA Timesin kirjapalkinnon.*





Nadja ja Saeed ovat kotoisin nimettömästä kaupungista. Tämä kaupunki sijaitsee maassa, jossa soditaan ja ihmiset joutuvat pakenemaan. Tässä maassa naisen on hyvä pukeutua mustaan kaapuun, mutta sen pitäminen voi olla myös vain “signaali”.  Nämä kaksi ihastuvat ja lopulta joutuvat pakenemaan maasta. Aloittamaan alusta muualla. Mutta miten he muuttuvat muutoksen mukana?

Nadja ja Saeed jäävät kumpikin melko etäisiksi ja aika pintapuolisiksi hahmoiksi. Heihin ei pääse sisään. Eikä kyllä oikein kehenkään muuhunkaan kirjassa esiintyvään hahmoon. En oikein edes ymmärrä, miksi muutamista edes puhutaan. He eivät tunnu liittyvän mitenkään mihinkään… Kerrota on aika toteavaa. Siitä tuntuu puuttuvan tunne.

Omaan kokemukseeni vaikutti ehkä myös äänikirjan lukija. Musanga lukee aika monotonisella äänellä. Kuin säätiedotusta esittäen. Lisäksi hän pitää välillä taukoja kummallisissa kohdissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti