maanantai 16. toukokuuta 2022

Lotta Dufva: Limbodusa

 

Alkuteos: Limbodusa (2020)

Lukija: Maiju Saarinen

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kesto: 8h

Kustantaja: Otava

ISBN: 9789511359692

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

Lukuhaaste 2022: 26. Kirja liittyy kansalaisaktivismiin (26/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2022 ainakin: 8, 11, 22, 30, 32 ja 43

*Casablanca kohtaa Fight Clubin lähitulevaisuuteen sijoittuvassa esikoisromaanissa, joka on kuin melodinen punk-biisi.

Eurooppa on luisunut ylikansalliseen sotilasdiktatuuriin, Suomi-neito on polvillaan. Ingrid strippaa iltaisin ketjurälälä Foxy Ladyssa ja tutkii päivisin kirjallisuutta yliopistolla. Hän rakastuu Suomalaiseen, entiseen Eurodefin palkkasotilaaseen, joka on luonut nahkansa valtiotieteellisessä opiskelevaksi politiikkabloggariksi. Ingrid näkee tilaisuutensa: vallankumous on tulossa, ja hän osaa puhua siitä ihmisille.

Limbodusa on yllättävä rakkaustarina, jossa käsitys siitä, mikä on totta, vaihtuu yhtä nopeasti kuin valtakin. Limbodusa on mielenosoitus. You are attending.*




Limbodusa on hämmentävä teos. Se on jakautunut kahteen osaan. Ensimmäisessä on enimmäkseen äänessä Ingrid, joka elää menneisyyttään paenneena ja pitää baaria. Hän pyrkii välttelemään politiikkaa, joka oli hänelle aikaisemmin henki ja elämä. Sillä aikoinaan oli aika, jolloin hän oli aloittamassa vallankumousta. Noita aikoja seurataan pienissä pätkissä ja sieltä kuoriutuu vähitellen esiin Ingridin ja Suomalaisen tarina. Ainakin osittain.

Toisessa osassa taas lukijalle/kuuntelijalle paljastetaan tapahtumia toisen kertojan kantilta. Monet Ingridin kertomuksen aukkokohdat selviävät ja luvassa on monia yllätyksiä. Myös tässä osassa liikutaan nykyisyyden ja menneen välillä.

Kerronta on vauhdikasta ja nopeatempoista. Alkuun se hankaloittaa tarinassa mukaan pääsemistä. Ehkä asiaan vaikuttaa myös se, että maailman “nykytila” ei selviä heti kättelyssä vaan se selviää hitaasti kertomuksen edetessä. Henkilöhahmot pidetään myös jonkinverran etäisinä.

Kokonaisuus on sinällään kiinnostava tarina siitä, miten sanoilla voi nostaa asioita esiin. Samalla se on myös omanlaisensa tarina rakkaudesta ja välittämisestä.

Lukijana Saarinen on ihan kuunneltava.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti