sunnuntai 1. toukokuuta 2022

Petina Gappah: Pimeydestä loistaa valo

 

Alkuteos: Out of Darkness, Shining Light (2019)

Kääntäjä: Aleksi Milonoff

Lukija: Anna Saksman

Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)

Kesto: 9h 23min

Kustantaja: Tammi

ISBN: 9789520408336

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

*Livingstonen viimeinen matka

Nerokas romaani tohtori Livingstonen saattueen viimeisestä matkasta halki Afrikan.

Kun tutkimusmatkailija David Livingstone menehtyy etsiessään Niilin lähteitä, hänen seurueensa on vaikean kysymyksen edessä: pitäisikö heidän haudata tutkimusmatkailija vai kuljettaa ruumis takaisin rannikolle, josta se voitaisiin viedä Englantiin. Viimeisenä uskollisuudenosoituksenaan seurue päättää lähteä vaaralliselle ja pitkälle matkalle kohti merta.

Petina Gappah rakentaa Livingstonen palvelijoiden ruumissaatosta huikean moniäänisen kudelman, joka on yhtä aikaa suuri seikkailu ja kriittinen näkökulma löytöretkiin ja kolonialismiin.

Petina Gappah on zimbabwelainen kirjailija ja juristi. Hän on opiskellut lakia Zimbabwessa, Itävallan Grazissa ja Cambridgessa ja työskennellyt kansainvälisen oikeuden parissa Genevessä. Nykyään hän on ammattikirjailija. Hänen esikoisteoksensa Tanssimestari ja muita tarinoita Zimbabwesta (suom. 2009) sai Guardianin esikoiskirjapalkinnon.*



Kirjan kertojina toimii kaksi afrikkalaista. Toinen on nainen, orjaksi syntynyt ja orjana kasvanut. Hän on retkikunnan kokki. Hänen kertomuksestaan näkyy ja kuuluu naisen alisteinen asema tuona aikana. Se miten naisia kohdellaan paitsi orjina, niin myös omassa yhteisössään. Hän myös värittää tarinaa afrikkalaisilla uskomuksilla ja ajatuksilla. Hän luo kertomukseen perheen ja läheisyyden tuntua. Toinen kertojista on mies, joka on saanut kristillisen kasvatuksen, joka näkyy ja kuuluu hänen teksteissään. Hän nimittäin kirjoittaa oman kertomuksensa päiväkirjana.

Kahden kertojan kautta välittyy tarina tiiviistä yhteisöstä, jolla on lopulta yksi yhteinen päämäärä. Se kuvaa retkueen elämää ja kaikkia niitä ongelmia, mitä he kohtaavat. Se on arkipäivän kuvausta, mutta myös kuvaus kummallisuuksista ja “yliluonnollisesta”. Minusta kertomus kuvaa hyvin oman aikansa elämää ja sen haasteita.

Kiinnostava kokonaisuus ja ihan mielenkiintoinen tarina. Kaikki henkilöhahmot eivät ehkä ole omaan mieleeni, mutta he ovat uskottavia. Lukijana Saksman tekee ihan mukiin menevän suorituksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti