lauantai 14. toukokuuta 2022

Louise Penny: Kuolleet haudoissaan

 

Alkuteos: Bury Your Dead (2010)

Kääntäjä: Outi Järvinen

Lukija: Kalle Chydenius

Ilmestymisaika: 2021 (ko.painos)

Kesto: 16h 18min

Kustantaja: Bazar

ISBN: 9789523761001

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Sarjamerkintä: Three Pines #6

Peukku: ^^b

*Kuolema kulkee Quebecin kaduilla.

Louise Pennyn Kuolleet haudoissaan jatkaa suosittua Three Pines -dekkarisarjaa ja vie lukijan selvittämään kirjaston kellariin haudatun ruumiin arvoitusta.

Armand Gamache on saapunut joulukuiseen Quebecin kaupunkiin, joka valmistautuu vuotuisen Talvikarnevaalin loisteeseen. Mutta Gamache ei ole matkustanut kaupunkiin juhliakseen vaan saadakseen etäisyyttä traagisesti epäonnistuneen rikostutkinnan aiheuttamiin traumoihin.

Rikokset eivät kuitenkaan jätä Gamachea rauhaan, sillä kaupunginkirjaton kellarista löytyy kaupungin perustajan Samuel de Champlainin jäämistöä pakkomielteisesti etsineen historioitsijan ruumis. Virkavapaalla oleva Gamache sotkeutuu mukaan tapaukseen, joka uhkaa sytyttää kaupungin englannin- ja ranskankielisten ryhmien valmiiksi riitaisat välit ilmiliekkeihin. Haudattiinko de Champlainin mukana niin suuri salaisuus, että joku olisi valmis murhaamaan sen säilyttääkseen?

Kuolleet haudoissaan on Louise Pennyn dekkarisarjan kuudes osa. Se tempaisee lukijan pois Three Pinesin kylän tutusta idyllistä seuraamaan rikostutkimusta, jonka jäljet ulottuvat 1600-luvulle asti.*
Tämä kirja piti kivasti sisällään jänniä tapahtumia. Nämä kaikki paljastuvat lukijalle vähitellen tarinan edetessä. Alussa selviää, että jotain kamalaa on tapahtunut. Mutta mitä ja miksi, se jää nähtäväksi.

Gamache itse tutkii Quebecissä tapausta, joka liittyy kaupungin historiaan ja joka paljastaa salaisuuksia ja ristiriitoja ranskan- ja englanninkielisten välillä. Bovuar (toivottavasti kirjoitin nimen edes lähellekään oikein) taas palaa pomonsa toivomuksesta “lomalle” Three Pinesiin ja katsoo vielä kerran läpi edellisen kirjan erakon murhaa. Voisiko sittenkin olla niin, että Olivier on syytön ja murhaaja joku muu?

Näiden kahden tapauksen välissä on pätkiä, jossa miehet muistelevat tai kertovat jolle kulle toiselle tapauksesta, jonka takia he kumpikin ovat vielä toipilaita…

Hieno tarina, jossa vaihdokset toimivat. Ihania yksityiskohtia ja kaunista kuvailua. Lukijana Chydenius on edelleen nappivalinta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti