maanantai 2. toukokuuta 2022

Liina Putkonen: Jäätynyt tyttö

 

Alkuteos: Jäätynyt tyttö (2018)

Lukija: Anna Saksman

Ilmestymisaika: 2018 (ko.painos)

Kesto: 10h

Kustantaja: WSOY

ISBN: 9789510434499

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Sarjamerkintä: Linda Fors #1

Peukku: ^^b

*Tulikuuma trilleri tämän päivän Suomesta.

Kuollut teinityttö löytyy lumiselta koulun pihalta Helsingin Munkkiniemestä. Polvillaan, kuin rukouksen jäätyneenä. Pelko leviää koulun käytävillä ja sosiaalisessa mediassa hyökyaallon lailla.

Liina Putkonen vie lukijan mukanaan pahan äärelle taitavasti ja osoittelematta. Putkosen pahuus ei piileksi ilmeisimmässä paikassa, joskus se voi olla niin lähellä, ettei sitä edes huomaa. Lopulta mikään ei ole sitä miltä näyttää, eivät edes murhan motiivit. Ja tragedian syyt voivat olla vanhempia kuin murhan uhri.

Liina Putkonen on Espoossa asuva toimittaja, jolle voi povata hyvää uraa myös kirjailijana. Ja Linda Forsille uraa rikospoliisina, kansien välissä. Jäätynyt tyttö voitti Rikos-Kniga-kilpailun syksyllä 2016.*




Linda Fors on miellyttävän oloinen tuttavuus. Nainen on päälle nelikymppinen, vaihtanut toimittajasta poliisiksi vast’ikään. Hänellä on kouluikäinen lapsi ja eläkkeelle jäänyt mies. Nyt uusi pomo kyykyttää tulokasta, eikä työparikaan ole sieltä helpoimmasta päästä. Linda on helposti lähestyttävä ja hänessä on äidillistä lämpöä ja lempeyttä, mutta myös terävä pää ja salaisuuksia… 

Tekstistä huomaa, että kirjailija on tottunut kirjoittamaan. Teksti on vetävää ja kuvailevaa. Siinä on hyviä koukkuja, jotka saavat lukemaan lisää. Tapahtumissa liikutaan parillakin eri aikatasolla. Ja seurataan useampia henkilöitä. Nykyajassa käy selvästi esille se, kuka on tarkkailun alla. Mutta menneisyyden tapahtumissa puhutaan vain tytöistä ja pojista. Näistä menneisyyden muistoista rakentuu kuvia ihmisistä iloineen ja suruineen. Niistä löytyy myös syitä nykyisiin tapahtumiin.

Hyviä ja persoonallisia hahmoja. Aihe sellainen, että niin voisi hyvin käydä. Se on jopa pelottavan todentuntuinen. Silti sitä on käsitelty hienovaraisesti ja paikoitellen jopa hellästi.

Lukijana Saksman on ihan passeli valinta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti