sunnuntai 19. helmikuuta 2023

Alexander Kielland: Myrkkyä

Alkuteos: Gift (1883)

Kääntäjä: J.A. Saivo

Ilmestymisaika: 2022 (ko.painos)

Kustantaja: SAGA Egmont

Sivumäärä: ?

ISBN: 9788728481615

Muoto: e-kirja (Nextory)

Peukku: q^^

Lukuhaaste 2023: 7. Kirja on klassikkoteos Ruotsista, Norjasta tai Tanskasta (7/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2023 ainakin: 6 ja 8


*Nuori Marius, joka on naimattoman rouva Gottwaldin poika, ei ole koulunkäynnissä kovinkaan ansioitunut, mutta yhdessä asiassa hän on hyvä: latinan kielessä. Hänen ainoa ystävänsä on arvovaltaisen professorin poika Abraham Løvdahl, jonka äiti suhtautuu kielteisesti kuolleiden kielten opiskeluun ja perinteisiin ripustautumiseen. Anders Kiellandin traaginen romaani Myrkkyä vuodelta 1883 (suom. J.A. Saivo) kuvaa yhteiskunnallisten sääntöjen armottomuutta ja heikoimmassa asemassa olevien haavoittuvuutta 1800-luvun Norjassa.


Alexander Lange Kielland (1849-1906) on yksi tunnetuimmista 1800-luvun norjalaisen kirjallisuuden edustajista. Kiellandin realistiset romaanit, näytelmät ja novellit pureutuvat yhteiskunnan vähävaraisempien asemaan tragedian ja satiirin keinoin. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat muun muassa romaanit Laivuri Worse (1882) ja Myrkkyä (1883).*


Myrkkyä on teos, johon on laitettu yksiin ja samoihin kansiin mahdottoman monta eri "tarinaa". On köyhää Mariusta, joka koettaa parastaan. Professorin perheen elämää monine sotkuinen ja perinteistä pyrkijyyttä kohti parempaa. Ihan kuin mahdottoman monet jutut olisi väkisin pitänyt laittaa samoihin kansiin. Tässä tapauksessa liika on minusta liikaa. Etenkin kun tapahtumat etenevät kaikki vähän siten ja täten ja joskus päällekkäin.

Sekava. Minusta tylsähkö. Vanhahtava kieli paikoin outoa. Kuvaa varmasti hyvin omaa aikaansa ja sen ajan elämäntyyliä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti