maanantai 6. helmikuuta 2023

John Boyne: Poika raidallisessa pyjamassa

Alkuteos: The Boy in the Striped Pyjamas : a Fable (2006)

Kääntäjä: Laura Beck

Lukija: Ville-Veikko Niemelä

Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)

Kustantaja: Bazar

Kesto: 5h 53min

ISBN: 9789522798268

Muoto: e-äänikirja (Storytel)

Peukku: q^^

Lukuhaaste 2023: 6. Kirjan kansikuvassa on vaate tai kirjan nimessä on jokin vaate (6/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2023 ainakin: 1, 18, 30, 37, 40, 42 ja 50


*Kaunis ja kauhea tarina sota-ajasta Auschwitzista.


John Boynen Poika raidallisessa pyjamassa on nuortenkirja, joka sopii myös aikuisten luettavaksi. Jos avaat tämän kirjan, lähdet matkalle Brunon kanssa. Ennen pitkää saavutte Brunon kanssa aidalle. Joka puolella maailmaa on samanlaisia aitoja. Toivottavasti sinun ei koskaan tarvitse kohdata sellaista aitaa.


Poika raidallisessa pyjamassa on tarina 9-vuotiaasta Brunosta, jonka isä on natsiupseeri. Perhe muuttaa isän työn takia keskitysleirin liepeille Auschwitziin. Brunosta on kurjaa jättää koti ja leikkikaverit, eikä hän viihdy uudessa asuinpaikassa. Ikävyyttä poistaakseen hän alkaa tehdä tutkimusretkiä lähiympäristöön ja ystävystyy salaa vanhemmiltaan aidan toisella puolella olevan juutalaispojan Shmuelin kanssa.


Shmuelin isä on kadonnut, ja pojat päättävät yhteistuumin etsiä hänet. Shmuel lainaa Brunolle raidallisen pyjaman, jotta tämä ei herättäisi huomiota aidan toisella puolella. Bruno pukeutuu lainavaatteisiin ja pujahtaa aidan ali.*



Bruno on ihastuttava poika. Hänen kauttaa maailma välittyy aikalailla kauniimpana kuin mitä voisi kuvitella. Se johtuu siitä, että vasta 9-vuotias poika ei tunnu oikeastaan ymmärtävän mitä on tekeillä. Hänelle kaikki ihmiset ovat vielä tasa-arvoisia ja kaikkien lasten kanssa voi leikkiä. Hän ei ymmärrä tai tiedä sodasta ja muista maailman tapahtumista. Hänen suurimpia murheitaan ovat leikkikaverien puute ja silloin tällöin yllättävä nälkä.


Nuoren pojan silmin välittyy kuvausta elämästä, jonka vieressä ovat sota ja natsismi. Brunon isä kun on sotilas ja vielä ilmeisen ansioitunut. Käyhän itse Hilleri (Hitler) heidän perheensä luona päivällisellä. Uudessa kodissa poika taas joutuu elämään sotilaiden ja läheisen kummallisesti nimetyn leirin katveessa... On välistä kamalaa, miten lukija/kuuntelia tajuaa asiat, jotka jäävät Brunolle epäselviksi tai joita hän ei ymmärrä.


Lopussa meinasi tulla miltei itku. Sen verran tämä lopulta meni tunteisiin.


Hienoa kerrontaa. Mukava rytmi. Tärkeä aihe, jota on käsitelty kunnioituksella.


Niemelä lukee hyvin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti