lauantai 25. helmikuuta 2023

Hilary Mantel: Susipalatsi


Alkuteos: Wolf Hall (2009)

Kääntäjä: Kaisa Sivenius 

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kustantaja: Teos

Sivumäärä: 797

ISBN: 9789523631250

Muoto: e-kirja (Nextory)

Sarjamerkintä: Cromwell #1

Peukku: q^^



*Kirjan nimi viittaa lentävään lauseeseen “Ihminen on ihmiselle susi”. Tarina sijoittuu 1500-luvun alkuun ja kertoo hämmästyttävän tarinan Thomas Cromwellin, köyhän ja juopon sepän pojan, noususta valtaan ja kuninkaan tärkeimmäksi neuvonantajaksi Henrik VIII:n hovissa. Hilary Mantel avaa meille myös toisenlaisen kuvan. Järisyttävän inhimillisen. Hän kertoo tuon 1500-luvulla eläneen ihmisen tarinan modernin kirjallisuuden keinoin. Kerronta on tiivistä, dramaattista, täsmällistä ja tarkkaa.*










Toisaalta pidin, toisaalta en.


Ensinnäkin kirjassa on tuhottomasti henkilöhahmoja. Ja monilla ajan tapaan aikalailla samanlainen nimi. Lisäksi lempinimiä ja muita kutsumanimiä. Monet hahmot myös vilahtelevat paikalla aina vain toisinaan, katoavat pitkäksi aikaa ja palaavat takaisin. Välillä tahtoo kadottaa punaisen langan siitä, kuka on kuka. E-kirjan hankaluutena se, ettei henkilöluetteloa oikein pääse tutkimaan näppärästi.


Toiseksi, kirjan "luvut" ovat todella pitkiä. Ne käsittävät pitkiä kausia tyyliin kevät xx tai vuodet x-y. Näiden lukujen sisällä teksti on aikalailla kirjoitettu yhteen putkeen. Kappalejakoa ei ole juurikaan harrastettu. Taukoja ei juuri voi pitää ja joissain kohdissa lukeminen hengästyttää pitkän jatkumon takia. Myöskään kerronnan laatu ei aivan ole mieleeni. Useasti on hankala hahmottaa kuka puhuu ja kenelle. Tai kenen katsannolta asioita seurataan. Viittaukset ovat epäselviä ja niin edelleen.


Oikeastaan ainoa syy, joka sai minut jatkamaan lukemista on se, että Henrik VIII ja hänen avioliittokiemuransa ovat aika kiinnostava aihe poliittisine sotkuineen ja kommervenkkeineen. Intoani hieman latisti se, että kyseessä näyttäisi olevan trilogia... Ehkä pitää makustella seuraavat osat vähitellen.


Historian nälkäisille ja pitkähermoisille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti