perjantai 3. helmikuuta 2023

Maria Turtschaninoff: Helsingin alla


Alkuteos: Underfors (2010)

Kääntäjä: Marja Kyrö

Lukija: Sanna Majuri

Ilmestymisaika: 2022 (ko.painos)

Kustantaja: Tammi

Kesto: 13h 48min

ISBN: 9789520430450

Muoto: e-äänikirja (Storytel)

Peukku: q^^

Lukuhaaste 2023: 5. Kirjassa ollaan maan alla (5/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2023 ainakin: 10, 20, 31, 38, 40 ja 46


*Maria Turtschaninoffin urbaani fantasia tenhoaa lukijansa niin, että kirjaa on vaikea laskea käsistään. Hätkähdyttävän taitavaa kerrontaa!


Jo pienestä saakka helsinkiläistyttö Alva on kontrolloinut ympäristöään. Hän muistaa valokuvantarkasti aivan kaikki tapaamansa ihmiset. Hän on myös rekisteröinyt mieleensä kaikki mahdolliset pakoreitit kotikortteleissaan, hän on mestari piiloutumaan ja tarkkailemaan muita. Mutta Alva ei tajua, miksi hän on erilainen kuin muut. Alva ei nimittäin muista eikä tiedä mitään kolmesta ensimmäisestä vuodestaan.


Siksi hänen epäilyksensä eivät herää, kun nahkatakkinen ja karismaattinen nuori mies, Nide, etsii hänet käsiinsä. Hätkähdyttävän komea Nide haluaa näyttää Alvalle, mihin tyttö oikein kuuluu: kaupunkiin joka sijaitsee Helsingin alla. Siellä, outojen olentojen kansoittamassa maailmassa Alvan muistot alkavat vähitellen palata, mutta niistä ei ole enää hyötyä. Nide ei nimittäin olekaan mikään tavallinen mies, ensinnäkin hänellä on häntä.


Parkouria harrastava Joel on Alvan rinnakkaisluokalla, hän on aina ollut salaa rakastunut tyttöön. Kun Joel näkee Alvan katoavan maan alle, hänen on pakko seurata perässä. Yhdessä he joutuvat järisyttäviin seikkailuihin, joissa heidän pitää taistella pahuutta ja aikaa vastaan. Kirjassa joudutaan perimmäisten kysymysten äärelle - olemmeko vastuussa esi-isiemme teoista? Nykypäivän sykkivä Suomi kohtaa kansanperinteen tarinassa, jossa rakkaus ja luottamus punnitaan.


Sydän pamppaillen lukija seuraa rohkeita yläasteikäisiä nuoria, jotka joutuvat vaarallisesta tilanteesta toiseen. Samalla lukija saa seurata nuorten minuuden kehitystä äärimmäisissä olosuhteissa, samoin kuin ystävyyden kehittymistä rakkaudeksi. Myös Helsinki herää hienosti eloon huikeassa tarinassa.*



Teoksen tarina ammentaa inspiraatiota pohjoismaisesta kansanperinteestä. Näillä sivuilla seikkaillaan paitsi Helsingin kaduilla niin myös sen alla. Sekä Lapissa. Ja vähän muuallakin.


Alva on erikoinen tyttö. Voimakas tahtoinen ja itsenäinen. Varovainen ja joissain asioissa epävarma. Mutta silti hän lähtee Niden mukaan aika helposti. Mutta kukapa ei haluaisi selvittää asioita menneisyydestään? Onneksi Alva ei ole yksin, vaan seuraan liittyy Joel, aivan "tavallinen" poika.


Kolmikko päätyy enemmän tai vähemmän onnistuneesti yhteen. Luvassa on perinteistä kuka tykkää kenestäkin -juttua ja mustasukkaisuuksia. Epävarmuutta omista tunteista ja ajatuksista. Tilanteesta ei tee yhtään helpompaa se, että kaikki eivät ole olleet aivan rehellisiä toisilleen. Lisäksi nuoret tekevät myös aika isoja päätöksiä toistensa puolesta. Aina se ei ole hyväksi. Joskus taas on.


Toiminnallinen seikkailu, jossa kerronta vaihtelee Alvan ja Joelin välillä. Koetukselle joutuvat kumpaisenkin taidot, rohkeus kuin nokkeluuskin. Kumpikin joutuu myös taistelemaan oman pahemman itsensä kanssa.


Mukava tarina. Ihan OK henkilöhahmot. Ei minusta aivan yhtä hyvä kuin kirjailijan myöhemmät teokset. Nykyaikaisen fantasian ystäville varmasti menee oikein mainiosti.


Majuri on hyvä lukija. Tosin tässä hän olisi saanut ehkä hieman panostaa enemmän hahmojen persooniin. Joissain paikoissa voi olla hankalaa seurata sitä, kuka milloinkin on äänessä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti