keskiviikko 27. maaliskuuta 2019

Chimamanda Ngozi Adichie: Puolikas keltaista aurinkoa

Alkuteos: Half of a Yellow Sun (2006)
Kääntäjä: Sari Karhulahti
Ilmestymisaika: 2009 (ko.painos)
Sivumäärä: 608
Kustantaja: Otava
ISBN: 978-951-1-22311-5
Muoto: Sid.
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2019: 20. Kirja käsittelee sinulle entuudestaan vierasta kulttuuria (32/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 2, 10 ja 17
Lukulistalta: 14

*1960-luvun Nigeriassa eletään toiveikasta aikaa. Vallankumouksellinen yliopiston opettaja Odenigbo palkkaa palvelijakseen nuoren maalaispojan Ugwun. Hänen kuvankaunis rakastajattarensa Olanna totuttelee uuteen elämäänsä pölyisessä ja vaatimattomassa Nsukkan kaupungissa. Englantilainen idealisti Richard, joka ihonväristään huolimatta tuntee itsensä afrikkalaiseksi, on rakastunut Olannan arvoitukselliseen kaksoissisareen.

Kun Biafran sota puhkeaa, Ugwu, Olanna ja Richard joutuvat pakenemaan henkensä edestä. Sodan keskellä heidän ystävyytensä ja uskollisuutensa punnitaan kipeästi. Mutta pakolaisleirien kurjuuden, nälän, raakuuksien ja kuoleman keskelläkin jokaisen haaveista suurin on rakkaus.*Kirja kuvaa elävästi ja tunteikkaasti igbojen elämää ja Biafran valtion lyhyttä olemassaoloa. Se on raikas, vaikkakin aiheeltaan raskas kuvaus siitä, kuinka sota voi muuttaa ihmisiä ja millaista on elämä sodan varjossa. Se ei ole päivänpaisteista luettavaa, vaikka kauniitakin hetkiä on olemassa.

Kirja on hyvin kirjoitettu ja sen parissa viihtyy. Osa asioista tunnutaan kuitenkin pitävän salaisuutena ja osa taas kerrotaan “väärässä” järjestyksessä. Tapahtumien aikajärjestyksen sotkeminen on oiva tehokeino pitää lukija hereillä ja temmata hänet mukaan tapahtumiin. Uteliaisuus on vahva voima.

Vaikuttava teos, joka laittaa ajattelemaan. Ei ehkä suositeltavissa kaikkein herkimmille lukijoille tai sellaisille, jotka etsivät vain hyvän mielen kirjoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti